RAPHAEL WRESSNIG & ALEX SCHULTZ - SOUL GIFT

Oostenrijker Raphael Wressnig en New Yorker Alex Schultz zijn al jaren hechte muziekmaten die vaak samen speelden en elkaar perfect aanvoelen ongeacht welke richting elk met zijn orgel of gitaar uit wil gaan. Ogenschijnlijk lijken zij gewoon te jammen vanuit het plezier om zowat alle nuances af te tasten tussen blues, funk en jazz. Maar uit de keuze van hun covers blijkt toch een zekere voorkeur voor de muziek uit de jaren zestig en zeventig met een speciaal plaatsje voor Sam Cooke en Booker-T, waaronder diens swingende ‘Jellybread’. Orgelist Wressnig is in België reeds een bekende figuur door zijn regelmatige passages op de festivals net zoals Schulz trouwens. Bij deze gitarist kan je gemakkelijker opsommen met wie hij nog niet heeft gespeeld dan het lijstje af te gaan met wie hij allemaal al op het podium stond, o.m. zes jaar lang met Rod Piazza & the Mighty Flyers.

Raphael Wressnig maakt zoals steeds indruk met zijn Hammond- B3 in de voetsporen van Jimmy Smith. Hij verspringt soepel van funk en jazz naar soul en zelfs vage Gospel. In Schultz gitaarspel hoor je dan weer die elegante verfijning waarbij jazz en blues zich lijken te verstrengelen zoals op ‘Same Old Blues’. Het zijn allemaal instrumentale nummers op drie tracks na. Hierop zingen Deitra Farr en Tad Robinson samen of afzonderlijk zoals op ‘All That I’ve Got’ van Billy Preston en de gevoelige slowblues ‘Go Now’, waarop de baritonsax van Gordon ‘Sax’ Beadle komt troosten. Tussen de gastmuzikanten zitten verder nog gitarist Kirk Fletcher, trompettist Eric Bloom en percussionist Luis Ribeiro. Met de koperblazers erbij wordt het souljazzy feestje nog geanimeerder of krijgt elders een relaxte mood. Op het mooie ‘Wichita Lineman’ kruipt er weemoed in Schultz’ gitaarspel. ‘Soul Dressing’ herinnert aan de muziek van Dave Brubeck en ook ‘Money In The Pocket’ van Joe Zawinul leunt aan bij jazz.

Vier jaar geleden bracht het duo Wressnig en Schulz al een soortgelijk ‘(Don’t Be) Afraid To Groove’ uit met eenzelfde sfeer en charme. Hun interpretatie van zowel oude nummers met die typische Motown sound als meer jazzgeïnspireerde blues bleef even fris. Het duo met beide hoornblazers sluit af met ‘A Change Is Gonna Come’ van Sam Cooke, trouw aan de oorspronkelijke gevoelsbedding. Kortom: dit album is werkelijk een soulcadeau van een groepje virtuoze muzikanten, vanuit Los Angeles, Boston en Chicago naar Oostenrijk gelokt, waar organist Raphael Wressnig gastheer speelt met zijn orgel als muzikale feestdis, uitbundig of discreet. Binnenkort staat hij opnieuw op het festivalpodium in (Ge)Varenwinkel, waar hij ongetwijfeld zijn muzikale veelzijdigheid zal demonstreren. Ik hoop dat hij er ook het glansnummer ‘Tasty Dish’ zal spelen, door hemzelf geschreven.

Marcie

 

Zaterdag 25 augustus 2012 - (Ge) Varenwinkel festival

Artiest info
Website  
 

Label: Pepper Cake
Distr.: ZYX