JOHNNY MASTRO & MAMA’S BOYS - LUKE’S DREAM

Harmonicaspeler Johnny Mastro is al lang geen onbekende meer. Van hem is o.m. geweten dat hij van New York komt, dat hij naar Los Angeles verhuisde om er vaste muzikant te worden in de ‘Babe’s & Ricky’s Inn’ van Mama Laura Gross, dat hij al meer dan twintig keer de oversteek naar Europa maakte en circa 4.000 gigs op zijn teller heeft staan. Daar komt nog bij dat hij een soulvolle blueszanger is die zelf zijn songs schrijft, zoals ook op dit album, sommige samen met ‘Mama Boy’s gitarist Smokehouse Brown. Naar zijn hobby’s is het raden, maar Johnny Mastro speelt zijn blues als een surfende durfal. Dan weer neemt hij grote onstuimige rollers, scheert langszij op de rand van een opspattende golf, duikt er middenin of verkent de bodem, zoals op het geheimzinnige ‘Spider’ dat al op een vorig album stond maar nog steeds ondergronds blijft dreigen. Kortom de harmonicavirtuoos stort zich halfdronken zowel in de boven- als onderstroom van rock-’n-roll, blues en roots.

In de loop van de laatste twee decennia bracht Johnny al minstens acht albums uit, maar deze ‘Luke’s Dream’ is zijn eerste bij het ‘Rip Cat’ label. Behalve de fantastische Mama Boy’s, - gitarist Brown, bassist Mike Hightower en drummer Jimmy Goodall -, spelen nog enkele gastmuzikanten mee, waaronder de gitaristen Peter Atanasoff en Kirk Fletcher. Het songlijstje omsluit vier akoestische songs en negen elektrische, waaronder het instrumentale ‘Roller Coaster’ van Little Walter. De tweede cover ‘Junker’s Blues’ komt van Jack Dupree, maar al de rest is ontsproten aan Mastro’s muzikale vindingrijke geest aangevuld met deze van Brown, zoals het gevoelige bloedmooie ‘Luke’s Stomp’ dat sterk bij de authentieke blues aanleunt. Het is dan ook geschreven naar aanleiding van een droom over Robert Lucas, West Coast bluesman die nog bij Canned Heat speelde en die in de winter van 2008 aan een overdosis bezweek. Het gedreven ‘Mr. JJ’s Man’ is dan weer onvervalste ‘vintage’ boogie.

Dit energieke studioalbum, Live opgenomen, combineert zowel de rootsy feeling als de openliggende uitdagende toekomst, het genre bluesrockende Californië blues waarbij je je afvraagt of en wanneer de lava gaat overstromen. Zowel ‘Thunder Roll’ als ‘Tonight We Ride’ hebben dat tempo dat je meesleurt in aanzuigende of versnellende vaart. Bij het bijna acht minuten durende ‘Temperature’ bereikt hun koortsige blues een alarmerend peil. De gruizige gitaar zorgt voor nog meer verhitting. Maar vooral de bezwerende ritmesectie is onafscheidelijk verbonden met die typische Mastro sound doordrenkt van het Little Walter essence dat op festivals zo aanstekelijk werkt. Vorig jaar nog de bejubelde afsluiter in Hookrock zullen zij op het festival in ‘(Ge)Varenwinkel’ binnenkort hun power blues in alle gevoelsdimensies op het publiek afvuren.

Marcie

Zaterdag 25 augustus 2012 - (Ge) Varenwinkel festival

Artiest info
Website  
 

Label: Rip Cat Records
Info: Frank Roszak Promotions