SKATAN – SEVEN TREES

Ik werd in mijn lange door muziek gedomineerde leven zelden zo direct bij het nekvel gegrepen als door de openingstrack “Control” op het nieuwe album “Seven Trees” van de Zweedse artieste ‘Skatan’ uit Göteborg. Het catchy accordeondeuntje in dit nummer is werkelijk onweerstaanbaar en de amper 21-jarige zangeres Simone Andersson Wingfors (aka ‘Skatan’) zingt overtuigend en mooi over hoe ze de controle over zichzelf dreigt te verliezen omwille van de indrukwekkende verschijning van een geliefde.

De cd “Seven Trees” is de tweede studioplaat van ‘Skatan’ na haar debuutalbum ”We Are All Children With Different Titles” uit 2010 en bestaat uit amper zeven liedjes die elk voor zich wel degelijk als een eikenboom geworteld staan op dit album. De cd werd in de voorbije winter live opgenomen in een Zweedse studio met de muzikale hulp van Linda Andersson (accordeon, harmony vocals), Johan Malmstedt (gitaar), Rasmus Blanck (contrabas, trombone) en Roger Persson (drums).

We krijgen zeven liedjes met een heel sobere instrumentatie waardoor de mooie stem van Simone Andersson Wingfors voldoende ruimte krijgt om zich van haar beste zijde te laten horen in de knappe nummers die deze dame overigens ook allemaal zelf heeft gecomponeerd.

Dat opener en eerste single “Control” een dijk van een song is kon u hierboven al lezen, maar we konden eigenlijk eveneens heel fijn genieten van de liedjes “Fooled”, “Iniquity” en “Up High”, allen alweer met dat heerlijke accordeongeluid en met groot hitpotentieel. Ook de dreigende afsluiter “This Ain’t The Real Thing” getuigt van het vakmanschap en meesterschap van deze Zweedse zangeres.

Dat ‘Skatan’ in Zweden werd gevraagd om de voorprogramma’s te verzorgen van de Deense popgroep ‘Efterklang’ en de Britse sterren in wording ‘Beach House’ mag dan ook niet als een verrassing gezien worden, maar eerder als een blijk van waardering voor de muzikale prestaties die deze jongedame op haar tweede plaat heeft weten neer te zetten.

Hopelijk mogen we ze binnenkort ook eens op de podia in de Benelux gaan bewonderen, want een internationale carrière behoort zeker tot het potentieel voor deze gitaar en piano spelende en hemels mooi zingende ‘Skatan’.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Creature Sounds

Info: Birds Will Sing For You