TOM T. HALL – A GIFT FROM TOM T. HALL: TOM T. HALL SINGS MISS DIXIE & TOM T.

Tom T. Hall is een nu 75-jarige veteraan in de muziekgeschiedenis van de bluegrass die in zijn lange leven meer dan 35 platen heeft gemaakt in dit genre en met meer dan 50 nummers in de countryhitlijsten heeft gestaan, waaronder elf keer op nummer 1. Deze artiest uit Kentucky kende zijn eerste succes in 1967 met het nummer “Ballad Of Forty Dollars” dat hem meteen tot aan de top van de hitparade bracht.

Verhalen vertellen in de liedjes die hij op country- en bluegrassmuziek vereeuwigde, dat was de sterkte van dit groot muzikaal talent uit Nashville. Eind jaren ’90 hield hij het allemaal voor bekeken en bereidde hij zich voor op zijn definitieve afscheid en op zijn verdiende artiestenpensioen.

In 2005 kwam hij echter nog één keer terug met het album “Tom T. Hall Sings Miss Dixie & Tom T.”, een plaat met 12 nummers die hij tijdens zijn carrière samen met zijn vrouwtje Dixie Hall had geschreven. Het was zijn persoonlijke kerstgeschenk aan de vrouw die hem in zijn muzikale loopbaan altijd zo sterk en trouw had bijgestaan. Zij tekende zelf ook voor de productie van dit album dat om onverklaarbare redenen pas 6 jaar later op de Europese markt wordt uitgebracht.

Voor de opname van deze plaat deed Tom T. Hall een beroep op enkele van zijn beste vrienden en gerenommeerde bluegrassmuzikanten. Zo speelde Earl Scruggs op banjo bij “One Of Those Days (When I Miss Lester Flatt)” als eerbetoon aan deze grote bluegrass-ster, zingt bluegrasszanger Josh Williams backing vocals op “Our Little World” en “Pretty Green Hills” en jodelt de in 2005 overleden ‘King Of Bluegrass’ Jimmy Martin mee bij het aan hem opgedragen liedje “Jimmy Martin’s Life Story”.

De meeste nummers werden echter live en akoestisch ingespeeld in Tom T. Hall’s thuisstudio door zijn vaste begeleidingsband, bestaande uit Robert Bowlin (rhythmgitaar), Kristin Scott Benson (banjo), Wayne Benson (mandoline), Glen Duncan (fiddle) en Mike Bub (bas).

Het warme en gezellige karakter van deze plaat straalt van de songs af en echte bluegrassliefhebbers zullen zeker kunnen genieten van liedjes als “I’m A Coal Mining Man” of de uitstekende ballad “A Hero In Harlan” over een jonge soldaat-vrijwilliger die in een kist terugkwam uit het oorlogsgebied. Het meer naar pure country neigende liedje “Somewhere In Kentucky Tonight” en het verhaal dat verteld wordt in “A Headstone For Harry” zorgen voor de broodnodige afwisseling in songstijl op dit overwegend pure bluegrassalbum.

Op 12 februari 2008 werd Tom T. Hall ingewijd in de ‘Country Music Hall Of Fame’, een oord waar artiesten die zo’n grote bijdrage aan de bluegrassmuziek hebben geleverd zeker thuishoren. Hij kan nu samen met vrouwtje Dixie gerust verder genieten van zijn pensioen, want zijn fans hebben nu de cd “Tom T. Hall Sings Miss Dixie & Tom T.” om verder naar het werk van deze artiest te luisteren.

(valsam)
Tom T. Hall is a true legend in the world of bluegrass music. With some of his best friends, he recorded this very last album as a tribute to his wife and companion songwriter Dixie. Both are now in their seventies and can fully enjoy their retirement, since all the fans of Tom .T Hall can finally have this musical document in their own record collection and keep listening to the great recordings of ‘The Nashville Storyteller’.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Drumfire Records

Info: Hemifran

video