TOM KELL – THIS DESERT CITY

Tom Kell was eind jaren ’70 de oprichter en frontman van de alt.countryformatie ‘The Skyboys’, een groep die op het hoogtepunt van hun muzikale carrière het podium deelde met grote namen in het countrygenre als ‘Asleep At The Wheel’, Jimmy Buffett, Charlie Daniels en Emmylou Harris.

In zijn hele muzikale loopbaan heeft de kwaliteit van de songs steeds centraal gestaan, zowel bij de groepen waar hij deel van uitmaakte als tijdens zijn solocarrière. Hij heeft in die vele jaren ook mogen samenwerken met de grootste artiesten in het genre, waarbij o.a. J.D. Souther, Kenny Rogers, Karla Bonoff en David Lindley, allemaal vedetten uit de muziekscène van Los Angeles waar Tom Kell al sinds meer dan 30 jaar woont.

Na ettelijke jaren uit de muziekwereld te zijn verdwenen - zijn laatste soloplaat was “Angeltown” uit 1993 - komt Tom Kell nu terug opduiken met het zeer mooie album “This Desert City”, een soloplaat die geproduceerd werd door Jeffrey Cox. Daarop staan tien nieuwe nummers, waar hij er zelf acht van heeft geschreven.

De twee geselecteerde coversongs getuigen trouwens van zijn zeer goede muzikale smaak. Hij koos voor “Dont Let Me Be Misunderstood”, dat eerst werd opgenomen door Nina Simone, maar later wereldberoemd werd gemaakt door Eric Burdon & ‘The Animals’ in 1965. De andere coversong is “Baby’s In Black”, geschreven door John Lennon en Paul McCartney en in 1964 opgenomen voor hun vierde studioalbum “Beatles For Sale”. Tom Kell maakt hier samen met zijn kompanen in hun interpretatie een heel aardig swingend countrywalsje van dit bijna 50 jaar oude Beatlesnummer.

Tom Kell brengt vooral tijdloze liedjes op “This Desert City”; songs die gaan over de liefde, de hoop en de pijn die blijkbaar inherent zijn aan menselijke relaties. In zijn eigen nummers kan je er niet omheen dat zowel zijn stem als de liedjes erg sterk gelijken op het werk van J.D. Souther en Jackson Browne.

Schitterende pareltjes als “Sometimes”, het tex-mex geïnspireerde countrydeuntje “Texas On The 4th of July” met schitterend werk op accordeon door David Jackson en op lap steel door Greg Leisz en de lekker ritmische softrocker “Hold On”. Een absoluut verdiende speciale vermelding is weggelegd voor het heerlijke duet met Valerie Carter in het liefdesliedje “Dove” (o zo sterk gelijkend op Emmylou Harris & Gram Parsons) en voor de wondermooi gezongen slotballad “I Wouldn’t Trust The Moon”.

Bij de opname werd hij ook dit keer weer bijgestaan door een aantal grote instrumentalisten uit Los Angeles met Kenny Edwards (o.a. Karla Bonoff en Linda Ronstadt) en Greg Leisz (o.a. the Eagles, kd lang, Dave Alvin en Jackson Browne) op allerlei gitaren, Bob Glaub (o.a. John Fogerty, Jackson Browne) op bas, Don Heffington (o.a. Emmylou Harris en Bob Dylan) op drums en gastzangeres Valerie Carter (o.a. Jackson Browne en James Taylor) voor werkelijk hemelse backing vocals.

“This Desert City” van muziekveteraan Tom Kell is één van de beste platen die ik dit jaar al heb mogen beluisteren. Dus kan ik maar best even titel en naam van vertolker bijschrijven op mijn ontwerp van ‘jaarlijstje 2012’. Hoewel het nog vrij vroeg op het jaar is, kan ik me toch al niet van de indruk ontdoen dat deze uit tien ijzersterke songs bestaande cd er ook eind december nog op zal staan.

(valsam)
“Music veteran Tom Kell has gathered some of his best and most distinguished friends from the Los Angeles music scene in the recording studio to play on his new album ‘This Desert City’. Eight selfpenned beauties and two carefully selected coversongs will provide you with a 100% guaranteed enjoyable hour of listening to marvellous soon-to-be classics. This is absolutely one of the best albums that I could listen to during this year.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: 17 Degrees Recording

Info: Hemifran