MATT KEATING – WRONG WAY HOME

Als muziekliefhebber sinds meer dan een halve eeuw gebeurt het me niet meer zo vaak dat ik meteen gecharmeerd wordt door een nieuwe plaat of door een nieuwe artiest. Vele albums passeren de revue en telkens weer weet ik ergens wel een aantal liedjes te ontdekken die nadien wat vaker gespeeld worden tijdens mijn intussen legendarische dj-avonden in eigen woonkamer.

Een muzikant die er wel in slaagt om mijn aandacht van bij het eerste nummer vast te houden is Matt Keating, de singer-songwriter uit Boston, Massachusetts die in New York City woont sinds zijn huwelijk met bluegrasszangeres Emily Spray. Op zijn platen pleegt hij een gevarieerde mix van Americana, folk, pop, alt.country en rock te brengen. De laatste keer dat we hier bij Rootstime van Matt Keating hoorden was naar aanleiding van de release van zijn negende plaat “Between Customers” in 2010, onbegrijpelijkerwijze de allereerste van zijn cd’s die ons ter ore kon komen.

Gelukkig maar dat hij blijkbaar tevreden was over onze recensie van die plaat want vandaag draait hier zijn nieuwste en tiende album “Wrong Way Home” veelvuldig rondjes in onze cd-speler. Niet minder dan zestien nieuwe prachtsongs die allemaal door Matt Keating zelf werden geschreven. Zelf begeleide hij zich tijdens de plaatopname op piano, mandoline en akoestische gitaren, terwijl hij voor de overige instrumenten op een heel arsenaal van uitstekende muzikanten heeft kunnen rekenen.

Net als op zijn vorige plaat horen we een uitstekende zanger die probleemloos diverse muziekstijlen aankan. Hij weet even sterk te boeien in jazzy tracks zoals “Too Good Too Lose” en “1913 Coney Island” – beide nummers met heerlijk trompetgeschal van Shane Endsley - als in wat meer rockende nummers zoals openingstrack “Just About Now” en “Back To The Party” of in een emotierijke countryballad als “Maybe He’ll Meet You”.

Maar liefst van al hoor ik Matt Keating bezig in melodieuze en liefdevolle ballads zoals de prachtige cd-titeltrack “Wrong Way Home”, “Here And There You’re Gone”, het heerlijke “Maker Of Carousels” of in de pianoballads “Punchline” en “Jersey Sky”. Zonder veel moeite kan ik op zijn minst vijf klassiekers in wording uit deze zeer mooie plaat selecteren.

Zijn stem beheerst meerdere octaven en klinkt soms als Lou Reed, daarna weer als Ryan Adams en even later als Neil Diamond, maar bovenal als Matt Keating zelf. Met zo’n prachtig stemgeluid en immens talent als songschrijver moet een artiest als Matt Keating vroeg of laat toch eindelijk eens helemaal gaan doorbreken.

Ik stel voor dat u zelf eens gaat luisteren naar het album “Wrong Way Home” om beter te kunnen begrijpen waarom ik zo rotsvast geloof in het immense talent van deze schitterende muzikant die al debuteerde in 1993 en 20 jaar later nog altijd op zijn meer dan verdiende erkenning zit te wachten.

(valsam)
“Debuting in 1993 and 20 years later still waiting for his well deserved recognition. It is the story of his life for NYC-singer & songwriter Matt Keating. His 10th album “Wrong Way Home” is a pure diamond from which I can easily select at least 5 delicious future song classics. On this record, Matt Keating is delivering a varied mix of Americana, alt.country, pop en rock which is blended in perfect harmony with his constant top level singing.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Sojourn Records

Info: Hemifran

video