MY DARLING CLEMENTINE – HOW DO YOU PLEAD?

“My Darling Clementine” is de titel van een westernfilm van John Ford uit 1946 en “Oh My Darling Clementine” ken ik als een oeroude folkballad en traditional. Welk gegeven juist aan de basis heeft gelegen voor de keuze van deze groepsnaam voor het muzikale echtpaar Lou Dalgleish en voormalig ‘The Good Sons’-zanger Michael Weston King is ons niet helemaal duidelijk. Maar wat wel duidelijk is van bij de eerste beluistering is dat de cd “How Do You Plead?” van ‘My Darling Clementine’ een schitterend album is geworden.

Op deze plaat brengt het echtpaar countryduetten in 13 songs die allemaal kersvers gecomponeerd werden door Michael Weston King, maar die een muzikale grandeur uitstralen waarbij herinneringen worden opgeroepen aan de jaren ’60 en ’70 ten tijde van Tammy Wynette & George Jones, Porter Wagoner & Dolly Parton of Johnny Cash & June Carter.

Na zijn successen als leadzanger van de Britse alt.countrygroep ‘The Good Sons’ trok Michael Weston King als soloartiest de wijde wereld rond en bracht hij meerdere soloalbums uit die op uiteenlopend bijval konden rekenen. Zijn vrouw Lou Dalgleish debuteerde in 1995 met een titelloze plaat en kwam vier jaar later nog even terug in de spotlights met haar album “Calmer”, waarna ze het inderdaad kalmer aan ging doen en zich meer op haar gezinnetje ging toeleggen.

Maar die muzikale microbe en haar singer-songwriter-echtgenoot zorgden er uiteindelijk voor dat dit countryalbum van ‘My Darling Clementine’ kon worden opgenomen en uitgebracht. Deze cd werd trouwens opgedragen aan de vrucht van hun liefde: hun dochtertje Mabel.

Countryliedjes gaan over verliefd worden, de bitterheid na een afgelopen relatie en het bijhorende verlies en de pijn van een gebroken hart. Dat is dan ook de rode draad doorheen de dertien liedjes op deze prachtige plaat. Het zeer mooie openingsnummer “By A Thread” wijst al op zo’n broze relatie die aan een zijden draadje hangt.

“100.000 Words” gaat over het terugnemen van de vele beloften die aan het begin van de relatie aan elkaar werden gemaakt. De 1963 Fender Stratocaster van Martin Belmont en de viool van Bob Loveday klinken overheerlijk in deze song. “Nothing Left To Say” is een wat meer optimistisch uptempo nummer over twee geliefden die beloven om er steeds voor elkaar te zijn.

Lou Dalgleish heeft zelf ook twee nummers geschreven voor deze plaat: “Put Your Hair Back” en “The Other Half”, beiden droevige countryballads over gebroken harten. Andere hoogtepunten die we nog willen vermelden zijn countryrocker “Reserved For Me And You”, de heel mooi in duet gezongen countryballads “She Is Still My Weakness” en “Departure Lounge” en de wondermooie afsluiter “Goodnight Louise”, een song die ook al op eerder werk van ‘The Good Sons’ had kunnen staan.

Andere topmuzikanten die het duo op dit album begeleiden zijn Geraint Watkins (o.a. Nick Lowe, Elvis Costello en Graham Parker) op piano en keyboards, Alan Cook (o.a. Chris Hillman, Jackie Leven) op pedal steelgitaar en Jim Russell op drums. Bobby Irwin (o.a. Van Morrison, Paul Carrack en Nick Lowe) drumt als gelegenheidsmuzikant bij het nummer “The Other Half”.

De liedjes op deze plaat verraden helemaal niet dat ze nog maar heel recent werden gecomponeerd door Michael Weston King. Ze klinken veeleer alsof het covers zijn van countrysongs die 50 jaar geleden al voor het eerst werden gezongen. Dat effect was zeker het beoogde doel van deze rasmuzikant en zijn mooie vrouw en we kunnen u hierbij garanderen dat dit doel perfect werd bereikt. Het album “How Do You Plead?” is dan ook een zeer stevige aanrader voor de vele muziekliefhebbers die zweren bij meerdere decennia geleden in de countryhitparades alles overheersende duetten.

(valsam)
“As if the songs were already written and sung for the first time in the sixties. That is how the thirteen tracks on ‘My Darling Clementine’s excellent album ‘How Do You Plead?’ sound like. Michael Weston King and his lovely wife Lou Dalgleish are constantly retrieving memories of legendary country duos like George Jones & Tammy Wynette or Johnny Cash & June Carter. This great record deserves a place of honour in your private collection as it pleases from start to end and can therefore be enjoyed time after time.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Drumfire Records

Info: Hemifran

video