SCOTTY ALAN – WRECK AND THE MESS

Scotty Alan is eigenlijk een punkrocker. Dat zit namelijk zo: de man begon muziek te maken in 1987 in een punktrio dat zichzelf The Muldoons noemde. De band bracht vijf albums uit, verspreid over een tiental jaar. Door het vertrek van de drummer in 2000 was het trio verplicht om een duo te worden. Er volgden nog een paar jaar waarin er met de voeten drums werd gespeeld, maar in 2005 werd de band opgedoekt. De volgende vijf jaar legde Scotty Alan zich toe op het schrijven van eigen materiaal. Live trok hij vooral door de Midwest, al was hij ook een tijdje een graag geziene figuur in het club- en cafécircuit in Amsterdam.

Voor de release van zijn solodebuut, ‘Wreck And The Mess’, nam hij contact op met producer Bernie Larsen. Niet alleen werkte de man eerder met grote namen als Lucinda Williams, Rickie Lee Jones en Jackson Browne, hij bracht eerder ook al verschillende uitgaven van The Muldoons uit via zijn Spinout/RCI Records. Voor Scotty Alan was deze samenwerking een hele belevenis. Hij moest namelijk naar Los Angeles, een voor hem rare, drukke plek.

Scotty Alan is niet gewend aan drukte. De man woont aan de buitenkant van een klein dorpje ergens ver weg in Michigan, aan de rand van Lake Superior. Het is voor zo’n plek dat men de term ‘the middle of nowhere’ heeft uitgevonden. Op een groot stuk grond heeft hij daar een blokhut staan waar hij al negentien jaar aan werkt. Om u een ideetje te geven: Alan versleet twee spaden door eigenhandig, drie maanden lang, zijn kelder uit te graven. Hij voorziet trouwens voor een groot deel in zijn eigen onderhoud door te jagen, te vissen en te tuinieren. Scotty Alan mag dan al afgezonderd wonen, hij is naar eigen zeggen verre van eenzaam. Alan beweert ook dat hij heel weinig naar muziek luistert, maar hij maakt het al sinds zijn veertiende.

Tot wat dit alles heeft geleid is nu dus te beluisteren op ‘Wreck And The Mess’, 15 songs die samen net geen 45 minuten uren. Het rootsgeluid overheerst, met hier en daar een stevige flard folk en country. De muziek en teksten van Alan, met een rasperige en expressieve stem gezongen, barsten van de energie. Op zich niet voor de hand liggend, als je weet dat de rode draad doorheen de plaat de reflectie is op een op de klippen gelopen relatie.

De stem en gitaar van Scotty Alan zalven en slaan tegelijkertijd en doen de doordacht geschreven songs tot hun recht komen. Uiteraard stond Alan er tijdens de opnames van ‘Wreck And The Mess’ niet alleen voor. Meer zelfs, in de Spinout Studio van Bernie Larsen werd de man bijgestaan door een resem topmuzikanten met een imposante staat van dienst. David Lindley is zo iemand. De man leverde hand- en spandiensten aan levende legende Bob Dylan. Ook Ry Cooder en Warren Zevon deden beroep op ’s mans vaardigheden als violist. Lindley trof bij de opnames van ‘Wreck And The Mess’ onder andere collega’s Randy Mitchell en Jorge Calderon, respectievelijk verantwoordelijk voor verschillende gitaarpartijen en backing vocals. Beide muzikanten mogen trouwens diezelfde Warren Zevon op hun cv vermelden. En dan zouden we nog bijna Ian McLagan en David Sutton vergeten. De eerste is de toetsenist van The Faces / The Small Faces, de tweede basgitarist van Lucinda Williams.

Onnodig te zeggen dat deze verzameling klassebakken ook op ‘Wreck And The Mess’ hun beste beentje voorzetten. Nu is het wel zo dat de plaat onmiskenbaar een soloplaat is. Daarmee wil ik zeggen dat het vooral Scotty Alan is die de nummers draagt. Mede hierdoor is ‘Wreck And The Mess’ een aanrader voor al wie houdt van folk- en rootsmuziek waar de hoofdrol gereserveerd is voor stem en akoestische gitaar.

(Preach)

Artiest info
Website  
 

Label: Spinout Records
Info: Geraint Jones / G Promo PR.