WALTER PARKS - WALTER PARKS

Hij begon zijn carrière als gitarist achter Richie Havens en wat later als de helft van het folkduo The Nudes, maar hij kwam pas in ons vizier toen we het uitstekende debuut "Honk"van de swamp-blues formatie Swamp Cabbage toegeschoven kregen, een pracht van een plaat die we nog regelmatig met veel plezier beluisteren, net als zijn opvolger "Squeal".

We waren dan ook aangenaam verrast toen we zijn naam plus dat herkenbare snorretje en sik zagen prijken op een nieuwe, titelloze cd die we ter bespreking toegestuurd kregen. Zou Parks ons verrassen met een compleet ander geluid op deze solo-cd, of zou het in het verlengde liggen van zijn werk bij Swamp Cabbage? Moest dit laatste het geval zijn, zou het ons zeker niet ontgoochelen, want we genoten met volle teugen van beide releases van zijn band.

Er is wel degelijk een verschil, en wat voor een, dat blijkt zo gauw we de cd in onze speler mikken. Deze cd luistert als een pure, mooi opgebouwde en sfeervolle Americana soundtrack. Parks' prachtige stem krijgt alle ruimte en de swampy riffs en ritmes van Swamp Cabbage ontbreken zo goed als volledig. De cd werd opgenomen in Kaleidoscope Sound een tot studio omgebouwde oude fabriek in New Jersey met de hulp van Salvatore Mormando, rechterhand van Richie Havens, die trouwens ook meespeelt op een aantal tracks. De mixing was in handen van James De Vito, die voorheen al samenwerkte met JJ Grey & Mofro en Donavon Frankenreiter. Hij gebruikte hiervoor heel wat vintage studiomateriaal, wat volledig past bij Parks, want ook hij bespeelt steeds vintage gitaren.

Zoals gezegd vormt de cd een rustig, mooi doorlopend en samenhangend geheel, maar de nummers die er uitspringen zijn het prachtige "New Mexico" en "Troubadour" waar duidelijk wordt dat Walter Parks een uitstekende zanger is, met een heel flexible stem, hetgeen wat verloren gaat bij Swamp Cabbage. Een drietal maal, in het begin, bij het einde en middenin de cd zijn er mooie instrumentale verbindingstracks zoals "Conestoga" die dat soundtrack gevoel van het geheel nog meer verhogen.

Deze eerste solo uitstap is voor 200% geslaagd, een welkome afwisseling in geluid, die ons een heel andere Parks laat horen. We weten dat ook Swamp Cabbage nog steeds doorgaat, dus kunnen we in de toekomst dubbel genieten: Walter Parks als troubadour én als rocker... zalig!

(RON)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video