THE MANNISH BOYS - DOUBLE DYNAMITE


The Mannish Boys is een all-star bluesband die zowat het vlaggeschip van het befaamde Delta Groove label is geworden. Rondom een vaste groepskern waartoe ook de labelbaas Randy Chortkoff zelf behoort is er per cd een wisselend groepje van gastmuzikanten., Enkele van de leden werden door mijn collega’s en mijzelf hier al geïnterviewd tijdens twee optredens op het Moulin Blues festival van een aantal jaren terug.

Momenteel is de vaste bezetting met ondermeer topgitaristen Kirk Fletcher, Kid Ramos, en Frank Goldwasser en vaste zanger Finis Tasby aangevuld met zoveel extra gastmuzikanten dat het een onmogelijke taak wordt om ze allemaal op te noemen, maar we geven er toch enkele mee: Rod Piazza, James Harman en Jason Ricci op mondharmonica en de zangers Mud Morganfield en soulstem Jackie Payne bijvoorbeeld. Verder nog Elvin Bishop, Junior Watson, Mike Finnigan en Fred Kaplan en vele anderen. Kortom, de crème van de huidige West Coast bluesmuzikanten is op deze prachtrelease aanwezig.

Het is dan ook, zoals de titel al aangeeft, een dubbele cd geworden, opgedeeld in twee verschillende genres. Deel 1 heet "Atomic Blues" en bevat naast een aantal bluesklassieker ook een paar recente nummers geschreven door Randy Chortkoff, zoals gezegd de labelmanager en producer maar ook mondharmonicaspeler op een aantal track op dit project. Deel 2 kreeg de titel "Rhythm & Blues Explosion" mee, een vlag die volledig de lading dekt en dan ook weinig verdere verklaring nodig heeft. Wat meer R& B en zelfs soulgetinte songs hier, waarvan de meerderheid ook tamelijk bekend is. Met een uitgebreide groep puike vakmensen zoals deze kan je natuurlijk niet anders dan een prachtige bluescd volspelen, niet dat we wat anders verwacht hadden bij Delta Groove. De productie is bijna perfect, het geluid is warm en herinnert aan de oude dagen van soul en blues.

Son House’s “Death Letter” is een sterke openingstrack, met gitarist Frank Goldwasser's snedig klinkende slide in de geest van Louisiana Red. De minder bekende Sugaray Rayford laat horen dat hij een van de betere soul- en blueszangers is van het moment, niet makkelijk als je op de rest van de plaat omgeven bent door een paar stevige mededingers naar die titel. Een van hun is de R&B zangeres Cynthia Manley, een minder bekende naam, maar wie haar hier in een duet met Sugaray aan het werk hoort op de James Brown cover "You Got The Power" zal die naam meteen wel gaan onthouden, wat een stem! Ook zanger Jackie Payne en Finis Tasby zijn zoals naar goede gewoonte weer erg sterk en hun soul volgens de oude formule werkt nog steeds in een track als "Bed For My Soul" , terug te vinden op de tweede cd. Eentje die we er nog graag uitpikken is de cover van Ray Charles "Mr.Charles Blues", waarop de bekende toetsenman Mike Finnigan (hij speelde onder andere nog op Hendrix Electric Ladyland) schittert op piano...dat waren we gewoon, maar dat hij ook over een uitstekende soulstem beschikt komt als een echte verrassing. "West Helena Blues" en ook "Hittin The Groove" met James Harman, de afsluitende tracks, dragen opnieuw een typische West Coast stempel.

De dubbelaar telt 26 sterke songs, dus dieper ingaan op alle tracks gaat deze bespreking te lang laten duren. Er lekker lang en met volle teugen van genieten tijdens het beluisteren ervan lijkt me voor jullie leuker. Geniet dus meer dan twee lang van het beste wat de West Coast te bieden heeft, en grijp ook de kans als je deze Bluesrevue ooit live kan meemaken.

(RON)

Artiest info
Website  
 

Label: Delta Groove Reords
Distr.: Coast To Coast

video