GUY DAVIS - THE ADVENTURES OF FISHY WATERS : IN BED WITH THE BLUES

Vroeger hoorde je het wel meer op de radio. “Luisterspelen” die te pas maar meermaals te onpas, de revue passeerden. Bluesman Guy Davis laat met deze “The Adventures Of Fishy Waters: In Bed With The Blues” horen hoe boeiend een audio-play wel kan zijn. De man heeft intussen al een negental, uitstekende, releases op zijn naam staan en heeft met zijn nieuwste album niet minder dan een meesterwerkje afgeleverd.

De superbegaafde songwriter, gitarist en entertainer laat ons op twee schijven genieten van de avonturen van Fishy Waters, een hobo, rondtrekkende dakloze, die zijn reis door het Zuiden vertelt. Aan de hand van eigen nummers, briljante covers van songs van ondermeer Blind Willie McTell en Big Bill Broonzy en sterke verhalen volgen we Fishy op zijn reis en zijn zo getuige van zijn ontmoetingen met enkele markante figuren en karakters. Soms humoristisch, dan weer mysterieus of bloedernstig. Waar het eerste gedeelte nogal wat zwarte humor herbergt, is de tweede schijf er eentje waar nogal wat bluesmannen zich in zullen herkennen. Het weglopen van huis, het geconfronteerd worden met alcoholproblemen, het gezelschap opzoeken van een aantal gelijkgestemden, het zoeken naar werk…

In het bijhorend persbericht zegt Guy Davis hierover dat het de taak van de verhalenverteller is om het volledige scala aan emoties naar voren te brengen. Davis slaagt hier wonderwel in, woorden en muziek passen prachtig bij elkaar en zijn wat “vertellende” manier van zingen zorgt voor een symbiose zonder weerga. Authentieke (folk)blues ontvouwt op het fictieve personage van Fishy Waters en belichaamt door het fantastische fingerpickingwerk van Davis. Een indrukwekkende verzameling vertelsels en songs leidt tot een onderhoudend en boeiend werkstuk. De bijwijlen nors aandoende stem en zijn méér dan degelijk mondharmonicaspel worden af en toe gekruid door wat speciale sfeereffecten : het geluid van dieren, treinen, knetterend kampvuur…het draagt allemaal bij tot de algehele sfeer van het album. Het hele levensverhaal van Fishy, van zijn opstandige jeugd, over de weg van het moeizame volwassen worden tot het tot stand komen van zijn levensdoel, het is een haast theatrale ervaring die je beleeft. Het wordt allemaal zo beeldend verteld dat je het haast aan de lijve meemaakt.

Guy Davis: "The Adventures of Fishy Waters: In Bed with the Blues is a story containing several smaller stories; a mixture of stories, tall tales and music. The subjects are survivors, not victims. The culture is Black. The music is Blues. The message is human”. Wij zouden hier nog willen aan toevoegen: “ And it’s a Masterpiece ! "

Ik weet niet wat Guy Davis plant te doen op zijn optreden op Duvel Blues in Puurs eind mei maar dat het zal muisstil zijn in de schuur, daar twijfelen we niet aan. Zorg dat je er bij bent want dit absolute topklasse !

Luc Meert

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Smokey Doke Records

video