THE INCUBATORS – MUST HATCH

De incubatietijd is de periode tussen de besmetting en het moment dat de symptomen van een ziekte kunnen worden waargenomen. Of het virus dat het Americana-muziek spelende trio ‘The Incubators’ uit Petaluma, Californië willen verspreiden een lange tijd nodig zal hebben om zoveel mogelijk muziekliefhebbers aan te steken moeten we nog wat afwachten. In de Engelse taal betekent ‘incubator’ trouwens ook nog ‘broedmachine’ en dat is misschien wel eerder wat de band beoogde toen ze voor deze groepsnaam kozen en hun sinds lange tijd uitgebroede liedjes gingen opnemen.

Maar dat Chris Chappell, Katie Freeman en bassist Max Ramey catchy en aanstekelijke rootsrocksongs weten te brengen kan al worden vastgesteld aan de hand van de tien tracks die ze componeerden en opnamen voor hun debuutalbum “Must Hatch”. Chris Chappell is de meest productieve songschrijver en zorgt naast zijn deel van het zangwerk ook voor het bespelen van de gitaren, de mandoline en de elektrische ‘Rhodes’-piano. Daarnaast werden er nog een serie andere musici in de studio gevraagd om instrumentale bijdragen af te leveren op gitaren, orgels en drums en werd een heuse blazerssectie toegevoegd aan drie tracks op het album.

Chappell en Freeman, die vier jaar geleden met ‘The Incubators’ van start gingen, zingen meestal harmonieus samen, maar toch met de mannelijke vocalen iets meer op het voorplan, o.a. in openingstrack “Down The Road”, “Drift”, “Viola Lee Blues”, “Russian Roulette” (zie video) en “Artifice Cake”, terwijl Katie Freeman de lead vocals voor haar rekening neemt in het catchy “Trustin’ You” en in het door haar zelf gecomponeerde “One True Baby”.

De meest opvallendste vreemde eend in de bijt is echter de door een aanstekelijke Hammondorgel-sound begeleide ballad “Bring Your Self To Me” die als een echt duet wordt gebracht en door ons eigenlijk nog het meest van al gesmaakt wordt. Er staan geen wereldhits op deze plaat, maar de tien songs op “Must Hatch” zijn allen van een uitstekende kwaliteit en vormen samen een best genietbare eerste plaat van ‘The Incubators’.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Liquid City Records

Info:Powderfinger Promotions

video