J. TEX & THE VOLUNTEERS – HOUSE ON THE HILL

‘J. Tex & The Volunteers’ is een vanuit Kopenhagen, Denmarken opererende rootsmuziekband die zich gespecialiseerd heeft in Americana en pure rootsliedjes waarbij traditionele instrumenten als mandoline, fiddle en banjo voor de muzikale begeleiding zorgen. De drie kernleden van de groep zijn de 47-jarige zanger en songschrijver Jens Einer Sorensen die op gitaar, mondharmonica en banjo speelt, bassist Ida Hvid en drummer Jason Bedard.

Jens Sorensen werd in 1965 geboren in het Amerikaanse Detroit, Michigan maar hij groeide op in Denemarken en spendeerde vele jaren op muziekpodia in andere Europese landen als Frankrijk en Italië, waarbij hij zijn Amerikaanse roots in liedjesvorm had gegoten. In zijn 20e levensjaar keerde hij enkele jaren terug naar Nashville, Tennessee om zich muzikaal verder te kunnen ontwikkelen.

Vorig jaar scoorde ‘J. Tex & The Volunteers’ nog met een vrij goed verkopende kerstsingle “Santa Comes ‘Round”, maar een volwaardige plaat was toch al van 2009 geleden toen de groep met “Misery” een album met hillbilly-, bluegrass- en countrysongs uitbracht. Daar komt nu een opvolger voor op de markt met het uit twaalf songs bestaande album “Home On The Hill”, de zevende studioplaat in de discografie van deze formatie.

In tegenstelling tot de vorige plaat is de instrumentatie op deze nieuweling zeer sober en minimalistisch gehouden. Zonder het echt over een akoestische plaat te willen hebben, moeten we toch vaststellen dat alle nummers in een soort ‘laid back’-stijl worden gebracht. De Americana-invloeden met alt.country en folk zijn echter nog steeds ruim aanwezig.

De twaalf liedjes zijn netjes verdeeld over eigen composities en een aantal eigenzinnige interpretaties van songs van Johnny Cash in “I Still Miss Someone”, ‘Little Feat’ in “Willin’”, Steve Earle in het liedje ”Ben McCulloch” en Tom Jones van wie de uptemposong “Detroit City” wordt gebracht, een nummer dat ooit ook gecoverd werd door o.a. Bobby Bare & Pam Tillis en dat verwijst naar zijn geboorteplaats.

Van de zelf geschreven songs onthouden wij vooral de openingstrack “The Ballad Of My Brother & Me”, de titelsong “Home On The Hill”, het jazzy “Coalminers Daughter” en het met mooie klanken van fiddle en accordeon omkaderde instrumentaaltje “I Always Knew You Were The One”.

“House On The Hill” is een album met songs die moeilijk in één bepaald genre te positioneren zijn. Dat hoeft dan ook helemaal niet, want zolang het beluisteren van de muziek van ‘J. Tex & The Volunteers’ maar een aangename bezigheid mag vertegenwoordigen zijn wij al meer dan tevreden.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Heptown Records
Distr.: Sonic Rendezvous