THE MINSTRELS – NOW WE TRAVEL BROKEN

Etherische folk noir. Dat is de omschrijving die zanger Jeff Curtin en zangeres Lauren Bohrer willen geven aan de door beiden onder de groepsnaam ‘The Minstrels’ op hun tweede album “Now We Travel Broken” geproduceerde muziek. Samen spelen ze overigens ook zo goed als alle voorkomende instrumenten in op deze plaat met uitzondering van Nick Daniel op drums en Rob Grenier, die bas speelt op één song en percussie voor zijn rekening neemt op een tweede nummer.

“Now We Travel Broken” is de langverwachte opvolger van hun album “Our Cruel Demise” uit 2006. Die eerste plaat kwam er drie jaar nadat de groep officieel van start ging in Rochester, New York. Ook dat album werd toen gekenmerkt door donkere en sobere folkliedjes die ze minimaal en voornamelijk met akoestische instrumenten begeleidden.

De nieuwe cd bevat elf tracks waarop Jeff Curtin en Lauren Bohrer weer allebei vocaal aan hun trekken komen en de etherische, wat wazige klinkende songs zorgen ook hier opnieuw voor een bepaalde sfeer waarin allerlei soorten gevoelens in de songteksten aan bod lijken te komen. Jalousie, droefheid, verbittering, angst, wreedheid, verwondering en liefde: u krijgt van alles wat in de nummers op “Now We Travel Broken”.

Lauren Bohrer zorgt voor bijpassende instrumentatie door haar spel op de zingende zaag en het accordeon, twee instrumenten die in zowat elke song lijken op te duiken. In de mysterieuze titeltrack zorgen de klanken van die zaag voor een gevoel alsof er een storm met veel regen en wind voorbij raast. Openingsnummer “Away From” en vooral “You Saw Me Going Under” worden op een veel rustigere en meer lieflijke wijze vertolkt.

De meest hitgevoelige song op deze plaat is het melodieuze “Christina” waarin beide vocalisten elk een deel van de zangpartij voor hun rekening nemen. Ook het mooi samen gezongen nummer “Through The Silence” durven wij zonder schroom enige hitparadekansen aanmeten.

De muzikale invloeden van ‘The Minstrels’ dienen gezocht te worden bij artiesten als Tom Waits en Nick Cave, de grootmeesters van depressieve songs die steevast de meer donkere zijde van het leven bezingen. Erg sterk typerend voor deze genrekeuze zijn nog de ‘accordeon-en-zaag’ track “Unpardonable” en de heel mooie, melancholische slotsong “I Follow You Into The Rain”.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby