CHARLIE WINSTON – RUNNING STILL

Of we hier met een bijzonder verwarde persoon te maken hebben weten we niet met zekerheid, maar aan het aantal correcties te zien die Charlie Winston heeft gemaakt in het boekje met de songteksten blijft die twijfel toch hangen. Die verwarring merken we zelfs in de titel van zijn plaat die eerst “Still Running” zou geweest zijn en dan tot “Running Still” werd omgetoverd of in de naam van de producer Tony Berg (o.a. Aimee Mann en Bruce Hornsby), waar eerst diens allicht fictieve roepnaam Tiny Bee stond.

Een meer dan waarschijnlijke veronderstelling is echter dat de als Charlie Winston Gleave geboren Engelse, maar sinds enkele jaren in Frankrijk wonende, singer-songwriter dit eerder als een grapje heeft bedoeld en er meer een ‘eyecatcher’ van heeft willen maken. Deze muzikant is overigens ook de jongere broer van singer-songwriter Tom Baxter en van zangeres Vashti Anna.

Dat deze man op heel wat krediet kan rekenen bij de muziekkenners mag blijken uit het feit dat zijn drie sinds 2006 verschenen studioplaten werden opgenomen voor het label ‘Real World Records’, de platenmaatschappij van niemand minder dan superster Peter Gabriel. Hij mag deze vedette zelfs regelmatig vergezellen op diens tournee langs internationale podia om het voorprogramma te verzorgen.

Als folkzanger en performer van indie popsongs kunnen we Charlie Winston misschien wel het best in hetzelfde genre categoriseren als muziekgoochelaar en multi-instrumentalist Andrew Bird van wie hij zelfs het vrolijke gefluit heeft overgenomen voor de cabareteske song “The Great Conversation” op de nieuwe plaat.

Toch is er ook sprake van een grote diversiteit in de nummers zoals in “The Great Conversation” over zijn fictieve gesprek met Ludwig Von Beethoven, in de bluesrocker “Wild Ones” of in het nerveus, neurotische en theatrale “Rockin’ In The Suburbs” dat op iets van Ben Folds lijkt. Zijn liefde voor de funky popmuziek van iemand als ‘Prince’ blijkt dan weer uit het nummer “Until You’re Satisfied”.

Wij kiezen echter toch meer voor de wat ernstigere popsongs zoals het op iets van David Bowie lijkende “Where Can I Buy Happiness?” of het melodieuze “Making Yourself So Lonely’ en de wondermooie afsluiter “Lift Me Gently”, waarin we elementen van ‘Antony And The Johnsons’ menen terug te horen. Onze absoluut favoriete song is echter het op intimistische wijze gebrachte “She Went Quietly” (zie video), een pianoballad die vorig jaar in een cruciale aflevering van de succesrijke Amerikaanse tv-serie ‘Grey’s Anatomy’ opdook.

Het album “Running Still” werd net een jaartje geleden al uitgebracht in Frankrijk waar Charlie Winston tot nu toe op de grootste erkenning kan rekenen, mede dankzij de eerste single uit die plaat “Hello Alone”. Maar de goede verkoop van dit album zorgt er nu voor dat er een ernstige gooi naar de internationale platenmarkt wordt gedaan. Deze mooie cd zal volgens onze bescheiden mening ook daar wel stevig op zijn pootjes terecht komen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Real World Records

video