LOWE COUNTRY – THE SONGS OF NICK LOWE

De meer dan 45 jaar durende muzikale carrière van de nu 63-jarige Britse singer-songwriter Nick Lowe leest als een spannend boek dat begint bij de naar zijn beste schoolvriend vernoemde country- en bluesrockformatie ‘Brinsley Schwarz’ in 1967 en in 1975 overgaat naar ‘Rockpile’ waar hij samen met Dave Edmunds, Terry Williams en Billy Bremner de ene hit na de andere scoort.

Eind jaren ’80 speelde hij samen met Ry Cooder, John Hiatt en Jim Keltner in de supergroep ‘Little Village’. Daarna concentreerde hij zich vooral op zijn solocarrière en op zijn werk als songschrijver van vele hits voor andere artiesten. Nick Lowe was ook een excellente producer voor o.a. de vijf eerste albums van Elvis Costello, die in 1979 een wereldhit scoorde met de door Nick Lowe gecomponeerde song “(What’s So Funny ‘Bout) Peace, Love And Understanding”.

Zijn huwelijk in 1979 met Carlene Carter, dochter van June Carter en stiefdochter van Johnny Cash, was ‘gefundenes Fressen’ voor paparazzi en leverde evenzoveel schrijfsels op als hun scheiding in 1990 toen ze besloten om op vreedzame wijze uit elkaar te gaan. Dat gebeurde echter niet zonder diepe sporen achter te laten en zijn pijnlijke ervaringen werden neergeschreven in de liedjes die op “The Impossible Bird” uit 1994 - zijn beste plaat ooit - voor hartverscheurende taferelen zorgden en tophits als “The Beast In Me” en “Lover Don’t Go” opleverden.

Het verzamelde werk uit de bijna 5 decennia lange loopbaan van Nick Lowe zelf is terug te vinden op de dubbele verzamelplaat “Quiet Please … The New Best Of Nick Lowe”. Maar de plaat “Lowe Country” die we hier vandaag willen recenseren is een eerbetoon aan de muziek en de songs van Nick Lowe door diverse bekende en minder bekende namen uit de wereld van de countrymuziek.

Het dertien songs tellende plaatje heeft ook een goed doel als basis want een deel van de opbrengsten uit de verkoop van “Lowe Country” gaat naar twee liefdadigheidsprojecten voor de slachtoffers van de overstromingen in 2010 in Nashville en de verwoestende bosbranden in 2011 die de buurt rond Austin, Texas teisterden.

Bij de bekendste covers vinden wij titels terug als “Lately I’ve Let Things Slide” (zie video) dat op schitterende wijze gebracht wordt door Caitlin Rose, een jonge countryzangeres die ook meedoet op “All Men Are Liars” dat door singer-songwriter Robert Ellis gezongen wordt. Ook heel sterk is de trager gespeelde versie die Amanda Shires hier presenteert van “I Love The Sound Of Breaking Glass” en de beklijvende interpretaties van tearjerker “Lover Don’t Go” door zangeres Erin Enderlin en van “You Make Me” door Colin Gilmore.

Ook bluegrassband ‘Chatham County Line’ uit North Carolina is van de partij met hun speciale versie van “Heart Of The City” en aan het slot van dit album brengt de Canadese singer-songwriter Ron Sexsmith een enkel door gitaar begeleide akoestische versie van het nummer “Where’s My Everything?”, opnieuw een liedje uit de fantastisch mooie cd “The Impossible Bird” van Nick Lowe uit 1994.

Het blijft leuk om vast te stellen dat deze jonge countrysterren het vakmanschap van een door de wol geverfde componist als Nick Lowe zo weten te waarderen dat ze zijn liedjes zelf in hun countrystijl willen zingen voor deze verzamelaar, een cd die eigenlijk ook gewoonweg in uw platencollectie zou moeten worden opgenomen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Fiesta Red Records

Distr.: Sonic Rendezvous

video