LUCY KAPLANSKY – REUNION

De nu 52-jarige Lucy Kaplansky is een Amerikaanse folkzangeres uit New York City die eigenlijk gedurende haar hele muzikale carrière op het randje van een internationale doorbraak heeft gestaan. Begin jaren ’80 studeerde zij nog af aan de universiteit als psychologe, maar de muzikale microbe bleef haar leven domineren en ze besloot uiteindelijk om haar succes te beproeven in de muziek als folkzangeres.

In haar loopbaan deelde ze het podium met enkele grote namen uit de geschiedenis van de folkmuziek zoals Suzanne Vega, Richard Shindell, Nanci Griffith en Shawn Colvin. Een zanger waar ze spiritueel en muzikaal mee verstrengeld geraakte is John Gorka, die regelmatig op haar platen meezingt en voor wiens albums zij zelf ook vaak backup vocals verzorgt.

Het was pas in 1994 dat Dr. Lucy Kaplansky haar eerste plaat op de markt bracht met “The Tide”, een album waarvoor Shawn Colvin de productie voor haar rekening nam. Het succes van die plaat zorgde er voor dat zij definitief koos om in de muziekbusiness te stappen. Er verschenen in de volgende 18 jaar zes andere studioalbums waarvan “Every Single Day” uit 2001 het meeste succes kende en de meest recente realisatie werd gevormd door de elf songs tellende cd “Reunion”.

Voor deze nieuwe plaat werkte ze opnieuw samen met een paar gevestigde waarden in de folkmuziek zoals de onvermijdelijke John Gorka die meezingt in de song “Mother’s Day” (zie video), folkrockzangeres Jonatha Brooke die background vocals verzorgt bij “Life Is Beautiful”, de legendarische Buddy Miller die harmonieus meezingt op “This Morning I Am Born Again” en Richard Shindell die vocaal zijn uiterste best doet bij de titeltrack “Reunion”. Die laatste song handelt over de hereniging van Lucy Kaplansky met haar oude grootmoeder die nog steeds in Polen woont en er een familiale onderneming in de vorm van een bakkerij heeft opgericht. Dit verklaart ook de tekening die op het hoesje van deze plaat werd opgenomen.

Kaplansky is een verhalenvertelster ‘pur sang’ en beschrijft scènes die uit het dagelijkse leven werden gegrepen in liedjes als “I’ll See You Again”, het enkel door pianoklanken begeleide “Sleep Well” en openingstrack “Scavenger”.

Ze vermengt steeds meer countrymuziek in haar folkliedjes en het gebruik van de pedal steel benadrukt deze sound sterk in een aantal songs op “Reunion”. Dit album is traditiegetrouw een professioneel werkstuk van een sterke songschrijfster en zangeres en deze kwalitatief hoogstaande cd zal ook in uw platencollectie zeker niet misstaan.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Red House Records
Info: Music & Words

video