STEVE STRONGMAN - A NATURAL FACT

De Canadese Steve Strongman uit Hamilton behoort tot mijn favoriete bluesgitaristen sinds ik met zijn muziek kennismaakte op het sterke bluesdebuut "Honey" uit 2007. Met de opvolger "Blues In Colour" bevestigde hij zijn klasse. De in 2010 verschenen live cd en dvd "Live At The Barn" ontsnapte even aan onze aandacht, maar nu is er "A Natural Fact", zijn nieuwste wapenfeit.

Even was er een lichte ontgoocheling toen we merkten dat de nieuwe cd een volledig akoestisch opgenomen release was, maar toen we begonnen met luisteren naar "A Natural Fact " smolten onze vooroordelen al vlug weg. We begrijpen maar al te goed waar de titel van de cd naar verwijst, want blues is voor Steve Strongman inderdaad "A Natural Fact", hij lijkt ervoor geboren en brengt het met een natuurlijke flair, dat is merkbaar, meer nog dan op zijn harder klinkende vorige releases. Niks klinkt geforceerd, en Strongman is hier duidelijk echt in zijn element. "Ik heb altijd een voorliefde gehad voor akoestische muziek, meer bepaald de blues" zegt hij. Alec Fraser op staande bas, Dave King op drums, Jesse O'Brien op piano, dat zijn de muzikanten waarmee Strongman zich op deze cd omringt. De blues- en rootszangeres Suzie Vinnick zorgt samen met hem voor het mooie duet "Leaving", het nummer waar ook de titel "A Natural Fact" uit voortkwam.

In Canada is Strongman ondertussen een begrip geworden in blueskingen. Viermaal reeds mocht hij tijdens tour van Buddy Guy als openingsact fungeren en zelf maakte hij een Canadese tour samen met Sonny Landreth. Ondertussen trad hij reeds op tijdens de grootste bluesfestivals ter wereld, bijvoorbeeld Ottawa, Rio en Montreux. Onlangs won hij de in Canada zo begeerde Maple Leaf Blues Award voor beste gitarist van het jaar.

De cd opent meteen sterk met het ritmische "Haven't Seen It Yet" met Strongman op 12 string slide, en een van de sterkste nummers op de cd. "Secret" is ook een van die uitschieters waarop de akoestische slide van Steve zo prachtig samenklinkt met zijn zang. Tenslotte willen we nog een nummer eruit lichten , het samen met Suzie Vinnick gezongen "Leaving", waar ook pianist Jesse O'Brian schittert. De rest van de tracks laten we jullie zelf ontdekken, want voor liefhebbers van goede akoestische gitaarblues is "A Natural Fact" een absolute aanrader.

(RON)


Artiest info
Website  
 

video

Info: Zeb Productions