JESSE DAYTON - JESSE SINGS KINKY

Afgelopen jaar toerde Jesse Dayton de VS al door met zijn rol als ‘Musician Kinky’ in de toneelproductie van ‘Becoming Kinky’; een muzikaal eerbetoon aan een van Amerika’s meest controversiële kunstenaars Kinky Friedman. Kinky Friedman is behalve een groots songwriter, met spraakmakende songs als They Ain't Makin' Jews Like Jesus Anymore (een hilarisch anti racisme lied)en Ride 'Em Jewboy ( een herdenking aan de slachtoffers van de Holocaust) op zijn conto, een geboren satiricus en humorist. Een groot schrijver ook en jarenlang columnist voor de Texas Monthly waarin hij op meesterlijke wijze de oerconservatieven in Texas de les las en soms zelfs tot razernij dreef. In 2006 nog deed hij een gooi naar het gouverneurschap van Texas en haalde maar liefst 12,6 % van de stemmen.

Nu wordt Friedman, behalve op toneel, ook op cd gepast geëerd door Jesse Dayton met het album Jesse Sings Kinky; een bonte verzameling van 10 Friedman songs. Dayton weet met de revitalisering van Friedman’s liedjes ook direct het beste uit zichzelf te halen, want dit negende solo album van Dayton, bijgestaan door een opperbeste begeleidingsband, is meteen ook de kroon op het werk van Dayton.

Dayton serveert geen hapklare brok, maar weet met zijn intensiteit en diepwarme stem een eigen karakter te geven aan de indrukwekkende muzikale erfenis van Friedman. Dayton zelf beschrijft dit als “real rough, ‘70’s Topanga Canyon, loose country feel” en daar is geen woord te veel aan gespendeerd. Een breed spectrum aan muziekstijlen waarin het vuur van Texas voortdurend doorheen jakkert en het album bij elkaar weet te houden.

Jesse Sings Kinky wordt geopend door Rapid City South Dakota, waarin country rock samengesmeed wordt met Texaanse honky tonk invloeden en waarin Nathan Flemming op pedal steel een hoofdrol opeist. Sold American, een hit van Friedman uit 1973, was destijds al een groots en meeslepend lied over de teloorgang van de VS met een nostalgisch terugverlangen naar vroegere tijden en met Dayton aan het stuur krijgt het nummer opnieuw de grandeur en glans van een eeuwige klassieker. Marylin & Joe, een ander meer serieus nummer van Friedman,ondergaat dezelfde behandeling en doet je met weemoed terugdenken aan de tijden van Joe DiMaggio en Marylin Monroe. Dayton signeert het album verder met zijn typische southern country soul door het lekker raggende Nashville Casualty And Life , de roadtrip van Silver Eagle Express en het met Spaanse invloeden omlijste Twirl.

Met Jesse Sings Kinky bewijst Dayton niet alleen Friedman een hele grote eer. Hij weet het album zodanig in te richten en op te bouwen dat het bij voorbaat al de status heeft van een tijdloos muzikaal document wat niet alleen een inkijk geeft in de rol en betekenis van Friedman, maar ook een beeld schetst van een tijdperk in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Een absolute must have voor elke roots liefhebber.

Ferenc Koolen

Artiest info
Website  
 

Label: STAG Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video