AMY MADDEN – DISCARDED ANGELS

Amy Madden is een in de New Yorkse bluesscène gekende en geliefde bassiste die in augustus van dit jaar werd opgenomen in de ‘New York City Blues Hall Of Fame’ voor al haar bijdragen op albums en bij live optredens van o.a. John Lee Hooker, Jon Paris en John Campbell. Haar debuut in de New Yorkse muziekscène dateert al van 1980, maar dat zij ook een goede zangeres en songschrijfster is weten veel minder mensen.

Om aan te tonen dat ze ook in deze hoedanigheid heel goed haar ‘vrouwtje’ kan staan, brengt Amy Madden nu een officiële debuutplaat uit onder de titel “Discarded Angels”. Daarop staan veertien door haar gecomponeerde nummers die zij naast het zangwerk ook voorzien heeft van alle bijdragen op gitaren en basgitaar.

Jon Paris speelt mee op mondharmonica, terwijl Rob Thomas (cello) en Bill Christopherson (viool) voor strijkerswerk zorgen en Ian McDonald (alt sax) en Danny Walsh (tenor sax) voor de blazerscontributies zorgen. Jon Gordon op mandoline en Steve Holley op drums vervolledigen het lijstje van muzikanten die instrumentaal hebben bijgedragen aan de realisatie van “Discarded Angels”.

In de vakpers wordt haar werk vergeleken met andere vrouwelijke muzikanten als Patti Smith en PJ Harvey, maar wij vinden toch dat zij vooral een eigen sound heeft ontwikkeld op deze plaat waarin blues, rock and pop afwisselend aan bod kunnen komen.

Openingstrack “Killing” en “Nikki’s Blues” zijn zo’n typische bluesnummers waarin Jon Paris (o.a. Johnny Winter & Bo Diddley) op het voorplan mag treden met zijn instrumentale bijdrage op mondharmonica, terwijl “Slowly, By Degrees” en “The Color Of Blood” enkel door akoestische gitaar begeleide ballads zijn.

Er is dus meer dan voldoende variatie tussen de songstijlen aanwezig op deze plaat. Het grootste deel van de tracks zijn echter trage en donkere, maar melodieuze en goed in het gehoor liggende popnummers waar je in alle rust kunt naar luisteren. Voorbeelden hiervan zijn de songs “Kathy”, “All This And Something Else”, “Most Of These Things”, “All Stand Up” en de titeltrack “Discarded Angels”. Wat meer ritmiek zit er in het nummer “Black Wind” en in de meer klassieke rocksongs “The Red And The Blue” en “The House Where I’ve Been”.

“Discarded Angels” kan als een zeer behoorlijk debuut gelden voor deze door de wol geverfde artieste en dit album nodigt zeker uit tot nog meer eigen nummers, want Amy Madden’s poëtische songteksten zijn zeker ook de moeite waarde om eens wat intensiever naar te luisteren.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Belpid Records