JACK DAY – THE FIRST TEN

Singer-songwriter Jack Day groeide op in Hornsey in het noorden van Londen waar hij op jonge leeftijd kennis maakte met folkliedjes spelende ‘buskers’ of straatmuzikanten. Dat was nu net hetgene dat hij zelf ook wilde doen en een eerste akoestische gitaar werd aangeschaft. Hij leerde er zichzelf op spelen en begon al vrij snel ook zijn eigen liedjes te componeren met behulp van zijn geliefde instrument.

Met het tien songs tellende album “The First Ten” is Jack Day nu ook aan zijn debuut als opnemend artiest toe. Een eerste single uit deze plaat was het mooie nummer “Shadows In The Sun” dat meteen de aandacht wist te trekken van folkminnend Engeland. Voorafgaand aan de release van het door Brian O’Shaugnessy (o.a. ‘Primal Scream’ en Beth Orton) geproduceerde album “The First Ten” is er nu ook al een tweede single getrokken uit deze plaat. “No One Moves Like You” (zie video) is een zeer knappe pianoballad waarop Jack Day zingt in de vertrouwde vertelstijl van iemand als Townes Van Zandt.

Ook de resterende acht songs op deze cd hebben allemaal iets lieflijks en aanstekelijks en zullen Jack Day misschien in 2013 nog wel eens een extra hitje kunnen bezorgen. Zo is openingsliedje “I Often Think Of You” een nummer dat je maar één keer in het tv-programma ‘Later…with Jools Holland’ moet laten brengen om daarna meteen voor een razendsnelle verkoop te gaan zorgen.

De instrumentatie bij al deze songs werd minimalistisch en sober gehouden met de akoestische gitaar centraal in de begeleiding van de warme stem van de zanger. In het liedje “Just A Little Time” zorgt zangeres Bryony Afferson (van het folktrio ‘Troubadour Rose’) voor uitstekende harmony vocals, Graham Knight speelt op piano bij “No One Moves Like You” en “I Have Been Conveyed” en op “Isn’t It Strange” speelt Pepe Belmonte op mondharmonica.

Nog een maandje wachten en u kunt deze hele mooie singer-songwriterplaat ook zelf aanschaffen en beluisteren. Ons finale oordeel is alvast dat “The First Ten” nog maar de eerste tien van een hopelijk zeer lange serie songs van Jack Day mag uitmaken en dat we in de volgende jaren nog veel meer van dit nieuwe Engelse talent zullen mogen horen.

(valsam)

“Starting as a busker in the subways of London, singer-songwriter Jack Day has now released his debut album ‘The First Ten’. His warm voice creates comfortable feelings for the fans that are enthusiastic about his minimalistic and soberly presented songs. The first ten of hopefully many more to come.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: The Greatest Records

video