TiPpY AgOgO & BiLL BoUrNe – aMoEbA CollEcTiVe

Twee singer-songwriters die de handen in elkaar hebben geslagen om een muzikaal project tot een goed einde te brengen, geef toe dat dit iets is wat je niet zo vaak tegen komt in de internationale muziekscène. Toch is dit wat Tippy Agogo en Bill Bourne uit het Canadese Edmonton, Alberta hebben gedaan voor de realisatie van hun album “Amoeba Collective”. Ze vroegen leadgitarist Madagascar Slim en ‘transgender’ drumster/drummer Michelle Josef als sessiemuzikanten mee in de studio om de tien composities voor dit samenwerkingsproject mee op te komen nemen.

Het album begint met “Yo Mojo”, een stevige knipoog naar de reggaemuziek, maar wordt meteen daarna een geheel andere richting ingestuurd met de bluesrocksong “Mud Bears Park”. Dat voor “Amoeba Collective” heel wat elementen uit de experimentele muziek in de tracks op deze cd werden verwerkt is eigenlijk een klein understatement. Nummers als “Marketplace”, “Tin Metal”, de ‘spoken word’-track “Bobby Johnson” of het etherisch klinkende “Oh, How Beautiful” zijn zeer moeilijk in één of andere muziekcategorie onder te brengen.

De zangpartijen van multi-instrumentalist Tippy Agogo (alter ego voor de uit Californië afkomstige Demian Mark) doen mij soms denken aan een losgeslagen Mick Jagger tijdens de hoogdagen van ‘The Rolling Stones’. Vooral “Black Banks” lijkt zo van een ‘Stones’-album geplukt te zijn, ook al omwille van het aan Charlie Watts herinnerende monotone drumritme bij die song. Dat dit duo ook andere genres wil frequenteren blijkt uit de Dylaneske folk- en countrysong “Old Crow” die door Bill Bourne wordt gezongen.

Tippy Agogo heeft in het verleden al opgetreden in de begeleidingsgroep van o.a. k.d. lang en heeft meegewerkt in de studio bij opnamen van platen van o.a. Sarah McLachlan en onze eigenste Belgische rockgroep ‘dEUS’. Daarnaast bracht hij tot op vandaag vier soloplaten op de markt. De producer van het conceptalbum “Amoeba Collective” is Darryl Neudorf, een man die eerder al samenwerkte met beroemde acts als Neko Case, ‘Blue Rodeo’ en ‘The Sadies’.

(valsam)

Artiest info
TiPpY AgOgO  
 

Label: Busted Flat Records