BROR GUNNAR JANSSON – BROR GUNNAR JANSSON

Voor een nauwelijks 25-jarige jonge Zweed uit Göteborg heeft Bror Gunnar Jansson heel veel delta bluesbloed door de aderen stromen. Hij klinkt op de acht nummers van zijn geheel solo opgenomen debuutplaat als een door het leven getekende dakloze dronkaard van minstens 60 jaar oud.

Waar hij de mosterd heeft gehaald is niet zo moeilijk te achterhalen als je de muziek van blueslegende Lightnin’ Hopkins een beetje kent.

Deze reeds 30 jaar geleden op 70-jarige leeftijd overleden Amerikaanse countryblueszanger en gitarist verhaalde in zijn liedjes over de echt zware belevenissen die hij in zijn harde leven was tegengekomen. Het zijn de sound en de songs van deze artiest die de jonge Zweed Bror Gunnar Jansson hebben beïnvloed bij het maken van zijn toekomstige muziekkeuze.

Nog maar een tijdje geleden kende men deze man nog onder zijn pseudoniem ‘Gugges Enmanna’ maar nu is hij duidelijk van plan om zijn weg te zoeken als klassieke ‘one man band’-speler. Met een aftandse gitaar en zijn gitaarcase omgebouwd tot basdrum kan je deze muzikant in Göteborg op de straathoeken en in de kleine Zweedse bluesclubs aan het werk horen en zien.

Op zijn titelloze debuutalbum heeft hij acht stokoude delta bluesliedjes verzameld en hoe hij die live brengt kunt u zelf bekijken op bijgevoegde video waarin hij het nummer “The Wandering Spirit Of B.F. Shelton” speelt en zingt. Andere best leuke songs zijn “Dead Cold Hands”, bluesrockers “Mary Lee” en “My Gal Drinks So Much Whiskey That She Stagger In Her Sleep” en het levensverhaal van “William Joseph Dean” (aka ‘Billy Mean’).

Het blijft uiteindelijk bevreemdend om zo’n jonge, allicht zeer gegoede kerel op deze wijze dergelijke blues klaagzangen te zien vertolken, maar dat Bror Gunnar Jansson hiermee zal opvallen tussen al het jonge pop- en rockgeweld van deze 21e eeuw staat buiten kijf.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: The Greatest Records

video