GROUND LEVEL FALCONS – GROUND LEVEL FALCONS

Adrian Armitage (keyboards en leadgitaar), Brendan Kobayashi (drums), Greg Kolodychuk (bas) en Matt Gardiner (zang en gitaar) zijn de vier leden van de Canadese alternatieve rockformatie ‘Ground Level Falcons’ uit Edmonton, Alberta.

Deze groep werd amper een jaartje geleden opgericht nadat de bandleden een einde hadden gemaakt aan hun deelname in twee andere groepen (‘Vox Humana’ en ‘Axiomatik’) en ze besloten hadden om met deze band aan een nieuwe muzikale carrière te beginnen.

Dit alles resulteerde in het schrijfwerk van elf nieuwe nummers die na het nodige slijp- en schaafwerk goed genoeg werden bevonden om nu officieel uitgebracht te worden op hun titelloze debuutplaat “Ground Level Falcons”. Deze formatie wordt overduidelijk geïnspireerd door gevestigde rockbands als ‘R.E.M.’, ‘Queen Of The Stone Age’, ‘Pearl Jam’ en ‘Kings Of Leon’.

Ze brengen een aantal stevige rocksongs waarin een dominante rol is weggelegd voor gitaren en zang. De openingstrack van deze plaat “…Slowly Into Winter”, maar ook “The Heart Said To The Brain” en “Sweet Summer Rain” doen ons alvast meteen denken aan Michael Stipe en zijn band ‘R.E.M.’, niet in het minst omwille van de treffende stemgelijkenis tussen Matt Gardiner en Michael Stipe.

‘Ground Level Falcons’ is wel degelijk een moderne rockgroep, maar dan vooral ééntje die veel aandacht besteedt aan de melodie in de nummers. Het sfeervolle “Lost At Sea”, “Cease/Desist” en het vaak van tempo wisselende “Staring At Blank Paper” zijn zo’n rockballads die erg knap werden opgebouwd en eveneens uitstekend zangwerk laten horen, naast een zeer harmonieuze muzikale orkestratie.

Dat wil echter niet zeggen dat ze er niet af en toe zwaar op los jammen en drammen zoals in “Keep Things The Same (Mayor MacCheese)” en in het psychedelische rocknummer “Connections Are Made, Only To Be Broken”. De als een onafgewerkte demo aangeboden afsluiter “Penguins” had voor ons niet op deze cd hoeven te staan, maar voor het overige is dit een zeer knappe debuutplaat van deze doorwinterde veteranen en leden van een splinternieuwe rockgroep ‘Ground Level Falcons’.

(valsam)
“Melodic rock ballads are exchanged with psychedelic and solid rock songs on the eponymous debut album of the Canadian veteran rock band ‘Ground Level Falcons’. They do mainly remind us of the American legendary rock band ‘R.E.M.’, due to both their music style and the strong resemblance between the voices of Michael Stipe and ‘GLF’-singer Matt Gardiner. A legacy can be continued.”
– www.rootstime.be

Artiest info
   
 

Info: Hemifran