TOBIAS MOLDENHAUER TRIO – SOLITARY BONES

‘Tobias Moldenhauer Trio’ is zoals de groepsnaam laat vermoeden een muzikaal drietal rond zanger, gitarist en componist Tobias Moldenhauer die sinds enkele jaren opereert vanuit Queensland in het verre Australië. Bij zijn optredens wordt hij bijgestaan door Hugh Gilbert op bas en Jarrah Higgins op drums. Lucky Lester speelt op plaat met zijn mondharmonica ook mee in een vijftal nummers.

De attente lezer zal wel een Duitse origine vermoeden bij deze Tobias Moldenhauer en dat klopt ook wel, maar zijn muzikale loopbaan speelt zich toch al een heel tijdje af in Australië waar zijn vroegere muziekwerk een aantal keren gebruikt werd bij lokale televisieseries.

“Solitary Bones” is de eerste officiële kennismaking op plaat met zijn nummers. Het negen tracks tellende album werd live opgenomen op een 4-sporenrecorder en later in de studio gecompleteerd met overdubs van mondharmonica (Lucky Lester) en saxofoon (Idris Harries). Op bijgaande video kunt u zien hoe het trio live tewerk gaat tijdens een registratie van het nummer “Great Ocean Road”, waarmee deze cd ook begint.

Tobias Moldenhauer houdt er van om zijn liedjes in een laid back formaat te brengen. Hij zingt zijn songteksten zachtjes terwijl hij zichzelf op akoestische gitaar of op lap steelgitaar begeleidt en zijn bassist en drummer voor wat sobere ritmische ondersteuning zorgen. Met “Child Of The Wind” brengt hij ook een gesmaakte coverversie van dit nummer van de Canadese folkzanger en songschrijver Bruce Cockburn.

Er hoeft ook niet altijd gezongen te worden bij de nummers van Tobias Moldenhauer, getuige daarvan de instrumentale tracks “Tick Tock” en het zeer sfeervolle slotnummer “Where The Light Is Strong”. Ook in de liedjes “Going Down Slow”, “The Strange Kind”, “The Tide” en “Midnight Lullaby”, waarin hij zijn stem wel laat horen, klinkt alle instrumentatie toch nog zeer lo-fi.

Enkel bij de bluesy titeltrack “Solitary Bones” gaat de geluidsmeter even de hoogte in als Lucky Lester zijn mondharmonica klagend laat weerklinken en Jarrah Higgins zijn drumvellen wat luider aanslaat. Voor de bluesmuziek is deze Tobias Moldenhauer zeker een warme aanwinst die ons met zijn volgende albums wellicht zal laten horen wat hij nog allemaal in zijn muzikale mars heeft.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video