THE LONE CROWS – THE LONE CROWS

Je ziet ze dezer dagen weer veelvuldig verzamelen in de hoge bomen, de vele zwarte kraaien die een beetje angstaanjagend ogen als ze hun grote vleugels uitspreiden. Er is echter geen reden om bang te zijn van deze dieren, net zo min als van de Amerikaanse viermansformatie ‘The Lone Crows’ uit Minneapolis.

Deze rockgroep rond zanger-gitarist Tim Barbeau, gitarist Julian Manzara, bassist Andy Battcher en drummer Joe Goff begon in 2009 samen muziek te spelen onder de groepsnaam ‘Heart Of Bristol’, maar ze veranderden hun naam naar ‘The Lone Crows’ toen ze hun eerste demo op de markt gooiden onder de titel “The Big Smokey Room”, een heel sterk door metalbands als Metallica en Megadeth beïnvloede plaat.

Hoewel de band deze energievolle songs live nog steeds ten gehore speelt, zijn ze voor hun eerste officiële cd “The Lone Crows” toch een beetje van richting veranderd en keren ze wat meer terug naar de rootsmuziek die zijn oorsprong vindt in de blues en de rock’n’roll. Openingstrack “Lone Crow” draait nog wel om de scheurende gitaarklanken en ook “Can’t Go Home Again” leunt nog wat aan bij hard rock, metal en grunge.

Maar “Heard You Call” is een zeer radiovriendelijke bluesballad in de stijl van ’80-rockgroep ‘Bad Company’ en is een nummer waarin ook voortreffelijk gezongen wordt door Tim Barbeau. De eerste single uit dit album is de op bijgaande video te beluisteren song “Moonshine”, ook al een bluesballad die als een hardnekkige oorwurm blijft hangen, iets wat in mindere mate ook geldt voor het nummer “The Ghost” waarin Julian Manzara met een langgerekte solo op elektrische gitaar de hoofdrol opeist. Verder vinden wij de tracks “When I Move On” en “The Crawl” eveneens nog best het beluisteren waard, net als het op iets van Stevie Ray Vaughn lijkende, instrumentale slotnummer “Blues”, waarin de titel de lading volledig dekt en Julian Manzara een tweede keer met zijn gitaar de leiding neemt.

Hoewel ‘The Lone Crows’ regelmatig optreden in de ‘Twin Cities’, zoals Minneapolis wel eens wordt genoemd, willen ze toch ook wel buiten de stadsgrenzen live gaan spelen en zelfs de Amerikaanse landsgrenzen overschrijden. Dit stevige debuutalbum moet daarvoor als lanceerbasis dienst doen.

(valsam)

Artiest info
Website  
   

CD Baby

Label: World In Sound

video