PAT METHENY – THE ORCHESTRION PROJECT (DVD)

Als we op plaat al danig onder de indruk waren van Pat Metheny’s prestatie met zijn “Orchestrion Project”, dan doen de schitterende DVD beelden van de opnames in de studio hier nog een schepje bovenop. Je mond valt letterlijk open van verbazing als je het leger geprogrammeerde instrumenten overschouwt dat computergestuurd, elektro pneumatisch of bediend door een midi controler door Pat Metheny zelf, in beweging ziet komen. Centrale figuur blijft natuurlijk Pat Metheny, die alle instrumentenpartijen voor het Orchestrion Project zelf componeerde en je laat meegaan in zijn unieke gitaarspel. Je krijgt maar liefst honderd drieënzeventig minuten beeldwerk, verdeeld over twee DVD’s, waarvan de onmisbare aanvulling van “The Making Of”, een flinke lading bonus tracks, een interessant interview en extra studio beelden om het geheel overcompleet te maken en elke Die Hard fan te doen watertanden.

Voor hen die het geluk kenden om Pat Metheny live aan het werk te zien met zijn fascinerend Orchestrion Project zijn deze opnames niet enkel een mooie herinnering aan het concert, maar gunnen ze je een unieke blik in de interne keuken. Je ziet en hoort werkelijk elke aanslag of trilling van de grote verzameling spelende instrumenten zoals piano, marimba, vibrafoon, klokken, bellen, bassen, gerobotiseerde gitaren, percussie, drums, cimbalen en zelfs met water gevulde, gestemde kruiken en flessen aan het oog van de camera voorbij glijden. Als je het zo mag noemen: Pat Metheny is perfect ingespeeld op zijn gerobotiseerde orkestleden. De opnames werden gemaakt na zijn succesvolle wereldtournee en bij de aanblik van gans dit instrumentarium is het al een mirakel te noemen hoe hij gans deze muziekwinkel heelhuids de wereld rond krijgt. Laat ons dan nog niet spreken over het opstellen en het stemmen van gans deze constructie, wat anderzijds op zijn beurt een droom en een geweldige uitdaging betekent voor elke geluidsingenieur. Op een vaste locatie van een studio-opname heb je echter alles perfect onder controle, zowel tijdens de beeld als de geluidsopnames en dat mag misschien niet avontuurlijk klinken, maar het levert wel een onberispelijke kwaliteit op, terwijl Pat Metheny voor hoogst opwindende muzikale momenten garant staat.

Ook voor Pat Metheny was “The Orchestrion Project” een jeugddroom die in vervulling ging. Al toen hij negen was werd hij gepassioneerd door een pianola, een automatisch spelende piano, die hij vond in de kelder van zijn grootvader. Deze vorm van geprogrammeerde muziek, die dateert van ver voor de eerste plaatopnames, bleef hem altijd boeien. Je ziet hier ook een artiest staan die werkelijk communiceert met zijn gerobotiseerde medemuzikanten en alles behalve op automatische piloot speelt. Pat Metheny is constant in duel met zijn instrumentale partners die hij wel lijkt uit te dagen. Natuurlijk zie je gans zijn signature collectie Ibanez gitaren de revue passeren en met verbazend gemak worstelt hij zich met de glimlach door de meest complexe instrumentale passages. Metheny weet steeds de spanning erin te houden en met een subtiele start in het enkel met gitaar en cimbaalpercussie startende “Unity Village” , laat hij letterlijk het rode doek te laten vallen door het indrukwekkende Orchestrion pas te onthullen in het gelijknamige nummer. De nummers van de “Orchestrion” cd werden nog aangevuld met een selectie songs die hij plukte uit de favoriete nummers van zijn tournee, aangevuld met knappe bonustracks waaronder het schitterende “80/81” en Ornette Coleman’s “Broadway Blues” dat al op zijn uit 1976 daterend debuutalbum “Bright Size Life” prijkte.

Met deze uitgebreide opname van “The Orchestrion Project” heeft Pat Metheny ons een ideaal kerstcadeau bezorgt dat met zijn warme klank bovendien perfect past in het kader van deze gezellige aan de warme haard periode. Zet deze schitterende registratie maar bovenaan het lijstje van iedere jazz liefhebber.

Yvo Zels

Artiest info
Website  
 

Label: Eagle Rock
Distr.: PIAS