TORI AMOS - GOLD DUST

Het bewogen leven van Myra Tori Amos, geboren in 1963, begon mogelijks al vanaf haar geboorte door de mix van haar Iers/Indiaans/Amerikaans bloed en haar kiemende muzikale aanleg. Vijf jaar later zat zij al achter de pianotoetsen te oefenen in een Conservatorium in de hoop ooit concertpianiste te worden. Zij was echter te creatief en te zelfbewust om dit lang vol te houden. Liever speelde zij in hotellounges en pianobars en keek zij uit naar haar eerste eigen band. Dat werd ‘Y Kant Tori Read’ met een eerste album in 1988. Haar eerste eigen volwaardig album wordt enkele jaren later ‘Little Earthquakes’ verhalend over persoonlijke ervaringen en kwetsuren. Thans meer dan twaalf studioalbums later brengt zij wederom een erg persoonlijk album uit waarbij zij zich omringt met het Metropole orkest, waarin violisten, cellisten, blazers, percussionisten en contrabassisten het kleurenpalet mee uitschilderen. Met dit Metropole Orkest trad zij al in 2010 een eerste keer op te Amsterdam.

Dit symfonisch orkest onder leiding van Jules Buckley begeleidt haar nu opnieuw tijdens haar emotionele reis die haar voert naar figuren of plaatsen die haar leven hebben getekend of er een bepaalde wending aan gaven. Tori’s taalgebruik is vaak cryptisch, allegorisch of speelt met beelden en klanken. John Philip Shenale schreef de arrangementen. Zijzelf speelt uiteraard op haar Bösendorfer piano en zingt met haar karakteristieke stem die soms wat naar Kate Bush overhelt. De samengebrachte songs zijn alle orkestrale hertekeningen van bekende of minder bekende songs uit haar ‘Little Earthquakes’ of daaropvolgende albums en worden gekoppeld aan belangrijke momenten uit haar levensgeschiedenis of loopbaan. Talrijke gesprekken in de loop der jaren of reacties op haar songs inspireerden haar tot nieuwe inzichten of belichten een ander perspectief.

Het geheel komt over als een suite of cyclus waarin de pianiste/zangeres gestalte geeft aan emoties uit heden en verleden, zoals het melancholische ‘Winter’ dat overkomt als een intiem retro-gesprek met haar vader. Geboren in Noord-Carolina en voorlopig beland in Cornwall werd de artieste geconfronteerd met trauma’s, scheidingen, gemankeerde geboortes, desillusies en uitdagingen. Die duiken sporadisch op in songs als ‘Cloud On My Tongue’ en ‘Gold Dust’. Het gekwelde ‘Precious Things’ met opjagend pianospel komt over als een verscheurende wanhoopskreet. Tori’s pianospel is afwisselend fragiel, rebels, driftig of intimistisch maar steeds passioneel. Het orkest speelt in op al die gevarieerde gemoedsbeddingen met een kracht en schoonheid zoals alleen een groot orkest met rasmuzikanten dat kan. Dit aanklampend album is werkelijk een viering van twintig jaar gestage groei en bevrijding via haar bevlogen pianospel alsof alle gebalde passies en een overvloed aan nieuwe beelden zich een weg zoeken via deze hernieuwde orkestrale songs met het sublieme ‘Star Of Wonder’ als magische bekroning.

Marcie

Artiest info
Website  
 

Label: Deutsche Grammophon
Distr.: Universal Music