VIV ALBERTINE – THE VERMILION BORDER

U zult al wat gespecialiseerd moeten zijn in de muziekwereld om te weten wie Viv Albertine is. Het is dan ook al 25 jaar geleden dat deze in Australië geboren Britse zanger en songschrijfster als gitariste deel uitmaakte van de geheel vrouwelijke Engelse punkrockgroep ‘The Slits’ en ze vriendjes was met leden van ‘The Sex Pistols’ en ‘The Clash’.

Toen ‘The Slits’ het in 1982 voor bekeken hielden, ging Viv Albertine in Londen naar de filmacademie om het als regisseur te gaan maken, iets wat ze later vooral voor televisieseries heeft gedaan. Pas in 2009 besloot ze om terug muziek te gaan maken en in 2010 verscheen er een vier songs tellend ep-tje “Flesh” op de markt.

Deze nu 57-jarige dame heeft nog steeds heel wat kenmerken van de in de jaren ’80 heersende punkrage in de nieuwe songs die ze op haar eerste soloplaat “The Vermilion Border” presenteert. De elf nummers op deze plaat zijn zo gerangschikt dat ze als een in verschillende episodes verteld verhaal kunnen worden beluisterd.

Voor de opnamen van deze songs kon Viv Albertine een beroep doen op enkele grote namen uit de muziekwereld, zoals Jack Bruce ( van ‘Cream’), Mick Jones (van ‘The Clash’), Tina Weymouth (van ‘Talking Heads’), Glen Matlock (van ‘Sex Pistols’) en Jah Wobble (o.a. ‘P.I.L.’).

Er zit vaak humor en literaire spitsvondigheid in de songteksten van deze liedjes. Zo kunnen we o.a. luisteren naar songs die “Confessions Of A MILF” of “In Vitro” heten. Openingstrack “I Want More” sluit misschien nog wel het nauwst aan bij de punkmuziek die Viv Albertine 25 jaar geleden met haar toenmalige groep maakte.

Leuke andere tracks op “The Vermilion Border” zijn “When It Was Nice”, “Hookup Girl”, “The False Heart” (zie video), “Becalmed (I Should Have Known)” en slotnummer “Still England” waarin een hele resem namen van bekende Engelse artistieke mensen en beroemdheden worden vernoemd.

Viv Albertine zal van 14 tot 18 november 2012 optreden in het kader van het ‘Crossing Border Festival’, althans toch in het gedeelte van dit festival dat in Nederland zal plaatsvinden.

(valsam)

14-18 november 2012: Crossing Border Festival, Nederland

 

Artiest info
Website  
 

Label: The Cadiz Recording Company

Distr.: Bertus / V2

video