GARY MOORE - BLUES FOR JIMI (CD/DVD/BLU-RAY)

Gary Moore was bezig met het schrijven en werken aan een nieuw rock album totdat alles tot een abrupt einde kwam door zijn onvoorziene en tragische dood op 6 februari 2011 en dit na eerder een lange periode de blues ontdekt, verkend en gespeeld te hebben. Hij heeft in de loop van zijn carrière nog wel eens gewisseld van stijl. Wie weet niet meer dat Moore van de ene op de andere dag het licht gezien had en alleen nog maar blues zou gaan maken. In een carrière die begon in de jaren zestig heeft hij gespeeld in vele bands waaronder Thin Lizzy, Colosseum II en Skid Row en daarnaast had hij een solocarrière. "Blues For Jimi" is een éénmalig muzikaal eerbetoon van Gary Moore aan Jimi Hendrix, een concert dat plaats vond in The London Hippodrome op 25 oktober 2007 ter ere van de release van de DVD "Live At Monterey uit 1967" van The Jimi Hendrix Experience. Speciaal voor dit unieke concert, werd Gary bijgestaan door de voormalige Hendrixbegeleiders Billy Cox en Mitch Mitchell. Deze gastmuzikanten speelden dan ook in drie songs - "Red House", "Stone Free" en "Hey Joe" - hun geniale deuntjes mee.

Als jochie van acht bespeelde Moore voor het eerst een gitaar, en hij zou er nooit meer mee stoppen. Zijn muzikale carrière begon in 1969 in de Ierse bluesrockband Skid Row (niet te verwarren met de gelijknamige Amerikaanse metalband), die Phil Lynott als zanger had. Na het uiteenvallen van Skid Row (1972) debuteerde Moore als soloartiest met het album "Grinding Stone" (1973), waarna hij enkele keren kortstondig opdook in Lynott’s nieuwe band Thin Lizzy, overigens vóór en na de hoogtijjaren van die groep. Zijn belangrijkste bijdrage leverde Moore aan het album "Black Rose: A Rock Legend" (1979). Moore zou in de vroege jaren tachtig ook meespelen op Lynott’s soloplaten, nadat hij in de jaren zeventig nog in de band Colosseum II had gespeeld. Van George Harrison tot Ozzy Osbourne, van Bob Dylan tot The Beach Boys, van de Traveling Wilburys tot Andrew Lloyd Webber; Gary Moore speelde met ze, op het podium of in de studio.

Onder zijn eigen naam bracht hij twintig studioalbums uit. Na zijn eerste soloalbum startte hij met hulp van Phil Lynott, een nieuwe solocarrière. De combinatie van Gary's gitaarspel en Phil's stem leverden de single "Parissienne Walkways" (van het album "Back On The Streets") op dat in april 1979 de Britse top-tien haalde. Na een serie stevige rock albums keerde Gary terug naar de blues met het album "Still Got the Blues", met daarop bijdragen van B.B. King, Albert King en Albert Collins. Dit album was een geweldig succes. Gary bleef bij de blues tot 1997, toen hij besloot te gaan experimenteren met moderne dance-beats in "Dark Days In Paradise". Dit zette vele fans, en ook de muziekpers, danig op het verkeerde been. Maar met het album "Back to the Blues" keerde Gary uiteindelijk terug op het vertrouwde bluesstramien. Sinds 2004 bracht hij elk jaar een nieuw album ter wereld. In 2004 was dat het rauwe "Power of the Blues", in 2005 kwam hij met de dvd "Gary Moore and Friends, One Night in Dublin, a Tribute tot Phil Lynott" en de albums "Old New Ballads Blues" en "Close As You Get", respektievelijk in 2006 en 2007.

Bij Eagle Rock Entertainment verscheen nu "Blues For Jimi", een CD/DVD/BLU-RAY van dit liveconcert, waarvan we nu 5 jaar later tenvolle kunnen genieten. Al hebben Hendrix en Moore veel verschillen in timbre, timing en soul, beide waren geniale en grensverleggende gitaristen. Het weergaloze gitaarspel van Moore staat centraal, is bloedheet en immer waarheidsgetrouw in nummers als "Foxy Lady", "Red House", "Stone Free" en "Voodoo Chile". Bijgestaan door zijn zeer gedreven band, bassist Dave Bronze en Primal Scream drummer Darrin Mooney, bevatten deze opnames de Hendrix klassiekers waarmee Jimi in het verleden zoveel succes mee had. "Blues For Jimi" verveelt dan ook geen moment, zoals ook de heftige riffs en gierende solo’s, maar ook heel rustige songs als "The Wind Cries Mary" en daar is Moore dan ook gewoon heel goed in.

TRACKS:
01. Purple Haze
02. Manic Depression
03. Foxy Lady
04. The Wind Cries Mary
05. I Don't Live Today
06. My Angel
07. Angel
08. Fire
09. Red House
10. Stone Free
11. Hey Joe
12. Voodoo Child (Slight Return)

Artiest info
Website  
Label: Eagle Rock
Distr.: PIAS
 

video