OMEDIæVAL BæBES – THE HUNTRESS

De ‘Mediæval Bæbes’ is een Brits ensemble dat in de jaren ’90 werd samengesteld uit uitsluitend vrouwelijke vocalisten en instrumentalisten. Katharine Blake was de leidster van deze groep die qua samenstelling varieert tussen zes en twaalf leden. Zij brengen traditionele Middeleeuwse muziek en liedjes die eerder in de categorie klassieke muziek thuishoren.

Hun eerste plaat “Salva Nos” uit 1997 zorgde voor een topverkoopcijfer en ook opvolgers “Worldes Blysse”, “Undrentide”, “The Rose”, “Mirabilis” uit 2005 en “Illumination” uit 2008 gingen vlot over de toonbank bij de liefhebbers van dergelijke historische volksliedjes.

De nummers die geselecteerd worden voor hun opnames zijn echte traditionals maar kunnen ook historische gedichten van bvb. Keats of Yates zijn die de groep zelf op muziek heeft geplaatst. Daar kunnen ook songs bij zijn die in het Latijn worden gebracht.

Hun nieuwste plaat is een dubbelalbum geworden dat op de markt verschijnt onder de titel “The Huntress”. Cd 1 bevat negen tracks en cd 2 bestaat uit acht nummers, waarvan er twee in het Latijn worden gezongen: “Veni Veni Bella” (zie video) en slotsong “Dies Irae”. Deze groep gebruikt ook Middeleeuwse instrumenten ter begeleiding van hun koorgezangen.

De ‘Mediæval Bæbes’ brengen niet zo dagdagelijkse, voor de hand liggende muziek en heel veel kunnen we er dan ook niet over vertellen. Van de 17 nummers op deze dubbel-cd kennen wij er geen enkele, vooral omdat ze voornamelijk werden geselecteerd uit de Britse Middeleeuwse geschiedenis.

De groep gaat regelmatig op internationale tournee en weet daarbij volle zalen te realiseren. Bij die optredens zijn de dames ook gehuld in Middeleeuwse kledij, wat toch een heel speciaal aspect geeft aan hun shows. ‘It’s not my cup of tea, but many people like it’. We laten het dan ook graag aan u over om zelf een oordeel te vellen over “The Huntress” van de ‘Mediæval Bæbes’.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Queen Of Sheeba

Distr.: Bertus / V2

video