OLD KERRY McKEE – WOODEN SONGS

Als je zijn foto op de begeleidende biografie ziet staan, dan zou je Joakim Malmborg zo thuis wijzen in de ‘flower power’ jaren ’60. Toch is deze onder het pseudoniem ‘Old Kerry McKee’ optredende Zweedse muzikant uit Hisingen - het vierde grootste Zweedse eiland in de buurt van de zuidelijk gelegen stad Gotenburg – meer dan ooit een kind van deze generatie dat over een verontrust geweten lijkt te beschikken.

Zijn muzikale voorkeur gaat uit naar de bluesmuziek en naar de verhalende en maatschappij aanklagende folkliedjes die iemand als Bob Dylan in zijn beginjaren pleegde te brengen. Zijn éénmansorkest bestaat uit een akoestische gitaar, een ‘snare drum’, een mondharmonica en een aftandse platenspeler die voor wat gekraak moet zorgen bij zijn nummers om ze zo een authentieke, ouderwetse indruk mee te geven.

In de zomer van vorig jaar trok hij zich terug in een blokhut in Floda - net buiten Gotenburg gelegen - om de negen nummers voor zijn debuutplaat “Wooden Songs” te componeren en ze van demoversies te voorzien die in de lente van 2012 in een echte opnamestudio in Huskvarna tot een heus album werden getransformeerd.

Soms lijkt het alsof ‘Old Kerry McKee’ zijn innerlijke pijn uitstralende songs uitschreeuwt, zoals u kunt waarnemen in de bijgaande video bij het nummer “Death, Oh Death”. Op andere momenten lijkt het alsof Seasick Steve aan het werk is, vooral dan in een meer experimentele bluestrack zoals “F.l.o.r”. Ook zijn folkballads zijn ongepolijst en lijken op verscheurende levenservaringen gebaseerd te zijn. Songs als “Broken Leaf” en het emotionele “Hell Within My Chest” zouden wel eens een intens liefdesverdriet aan hun oorsprong kunnen hebben gehad en de mysterieuze, donkere openingstrack “Earthlings” klinkt zelfs wat angstaanjagend.

Het behoort niet tot de objectieven van Joakim Malmborg om mooie en entertainende liedjes te brengen. ‘Old Kerry McKee’ wil zijn luisteraars veel liever een geweten schoppen door hen met zijn rauwe songs tot nadenken te dwingen over wat er op deze wereld allemaal fout loopt, gaande van onze verwaarlozing van de natuur tot het steeds groter wordende egoïsme van de aardbewoners.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: The Greatest Records

video