LINDA McRAE – ROUGH EDGES & RAGGED HEARTS

Eén dollar per verkochte plaat van “Rough Edges & Ragged Hearts” van de Canadese folk- en Americanazangeres Linda McRae gaat naar het ‘Canadian Shriner Children’s Hospital”, een klein hospitaal waar kinderen met orthopedische problemen met veel zorg worden behandeld. De reden waarom deze artieste dit hospitaal voor haar goede doel selecteerde was dat James Whitmire - haar echtgenoot sinds 2007 - er gedurende 14 jaar in behandeling was geweest en de daar ervaren onbaatzuchtige zorgverlening van het dynamische personeel een grote indruk op beiden had nagelaten.

Linda McRae’s hart zit dus op de juiste plaats, dat is al een eerste conclusie die we kunnen trekken. Verder gaat het natuurlijk ook over de muziek die zij op deze nieuwe plaat aanbiedt. Eerst echter nog wat informatie over de dame in kwestie. Zij maakte sinds eind jaren ’80 als multi-instrumentaliste deel uit van de folkrockgroep ‘Spirit Of The West’ en besloot in 1996 om een eigen solocarrière na te gaan streven.

“Flying Jenny” was haar debuutplaat uit 1997, die pas in 2003 werd opgevolgd door een honky-tonkplaat die “Cryin’ Out Loud” als titel meekreeg. Album nummer drie was “Carve It To The Heart” uit 2007 en daarna duurde het tot 2012 vooraleer Linda McRae met nieuw werk op de proppen kwam via het splinternieuwe, hier belichte album “Rough Edges & Ragged Hearts”.

Daarop krijgen we 9 eigen nummers aangeboden die ze o.a. samen met haar echtgenoot James Whitmire schreef en ook twee coversongs met het uitsluitend door banjo en accordeon begeleide “In The Valley Below” van Charlie Stephenson - een vrij onbekende folkzanger uit Birmingham, Alabama - en de met enkel banjo gebrachte akoestische versie van traditional “Ramblin’ Man” van Hank Williams. Sr.

De folky, akoestische titeltrack “Rough Edges & Ragged Hearts” kunt u op bijgaande video beluisteren. Het volgende nummer “Deck Of ‘52” schreef Linda McRae als eerbetoon aan de in 1997 overleden singer-songwriter Townes Van Zandt. Verdere vermeldenswaardige tracks zijn het over verslaving en afkicken handelende “Three Midnights”, het op een gedicht van Joe Green gebaseerde nummer “Higher Ground”, “Four & Twenty Blackbirds” en slotnummer “Be Your Own Light” waarop het Canadese gospeltrio ‘The Sojourners’ vrolijk meezingt.

Een belangrijke medewerker aan deze plaat was Marc L’Esperance die bijdragen afleverde op fiddle, drums en elektrische gitaren en daarenboven zorgde voor backing vocals en naast Linda McRae als co-producer van dit album optrad. Momenteel woont Linda McRae met haar echtgenoot in Nashville, hetgeen misschien wel verklaart waarom bekende namen als Ray Bonneville (mondharmonica op “Three Midnights”) en Gurf Morlix (akoestische gitaar en contrabas op de titeltrack) in Austin, Texas voor gesmaakte bijdragen aan deze plaat hebben gezorgd.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: 42 RPM

video