JEFF HART- GHOSTS OF THE OLD NORTH STATE

Langspelers ontstaan gewoonlijk als volgt: een artiest of groep schrijft songs of heeft in elk geval zin en inspiratie. Men boekt studiotijd en maakt binnen de beschikbare tijd een product van een zekere lengte en vooral een bepaald kwaliteitsniveau. Men produceert en mixt het geheel en dan zijn de banden of data klaar voor verdere behandeling. Er zijn echter ook buitenbeentjes van lieden die graag buiten de lijntjes kleuren of 'out of the box' denken (om nog maar eens die trendy uitdrukkingen te ge- of misbruiken) Zo een is 'Ghosts Of The Old North State' van Jeff Hart. De man uit Carrboro, North Carolina, is al een hele poos actief. Zijn oude cd's 'The Singles 1961-1990' (1990) en 'Glances From A Nervous Groom' (1995) zijn nog altijd beschikbaar via iTunes en Amazon.

Wie zich verwant voelt en/of fan noemt van Paul Westerberg (van de legendarische Replacements), John Hiatt, Robert Earl Keen, Tom Petty en Big Star kan altijd op onze belangstelling rekenen. Temeer daar deze cd de eerste is in zestien jaar, vermits Jeff de cd verleden jaar afwerkte. In de tussentijd had Jeff immers alle interesse voor een album verloren, ondanks het succes van de eerste twee. Nieuwe songs schreef hij wel, en met hopen. Hij nam ze ook op, maar geen enkel project mondde uit in een plaat. Vooral sores met 'knipperlicht bands' acht hij daar zelf voor verantwoordelijk. In 2011 voelde hij dat het tijd was. Hij dolf in zijn songs, opgenomen of niet, en stofte ze af. Daar zaten vele opnames bij die hij verloren achtte, of die onherstelbaar beschadigd leken. Maar na de restauratiewerken door specialisten, deed Hart, samen met een leger muzikanten, bijkomende opnames, overdubs en remixen, als het enigszins kon in dezelfde studio's en met dezelfde technici en met de vrienden van weleer.

Daardoor dit heeft materiaal, waarvan de basis werd ingeblikt tussen 1992 en 2011, toch een gemeenschappelijke sound en laat het zich beluisteren als elke andere in één trek opgenomen langspeler. De ondertitel 'The Singles 1991-2011' vinden we in die context toch enigszins misleidend. Deze modus operandi vergt echter een aanzienlijk kapitaal. Tegenwoordig nemen nogal wat artiesten, bij gebrek aan platenfirma en harde valuta, hun toevlucht tot Kickstarter. Via dat platform kunnen artiesten via voluntariaat fondsen werven voor hun projecten. Jeff beseft dat het zonder die tussenkomst bij een droom zou gebleven zijn. Het hele project kwam uiteindelijk neer op het wekken van geesten uit het verleden, en dat deed hem denken aan zijn jeugd. De titel 'Ghosts Of The Old North State' is geïnspireerd op een boek van Nancy Roberts, 'An Illustrated Guide To Ghosts & Mysterious Occurrences In The Old North State' (North Carolina dus) Het was het eerste boek dat hij opzocht in de schoolbib in1969.

Het verklaart ook het grafschrift van een voorouder, George Washington Hart (1809-1901), op de achterflap , opschrift dat het thema vormt van het lekker rockende nummer 'View Ye Living' . Wat Hart misschien niet weet, is dat dit epitaaf al dateert van de Grieks-Romeinse oudheid: daar wordt het in al zijn varianten vaak betuigd. Jeff draagt de hele cd op aan Lizzie Cheek (1892-1919) Google gaf meteen antwoord: het gaat om een graf dat ver van de gebruikelijke begraafplaatsen gevonden werd, toen arbeiders in 2008 de door struiken overwoekerde kant van de 'U.S. 15-501'-weg hadden opgekuist. Tot heden weet men niet hoe het graf dààr terechtkwam en er werden ook geen nazaten gevonden. Wellicht daar herplaatst door familie toen het oorspronkelijke graf dreigde weggehaald te worden. De persoon in kwestie is wel in de archieven te vinden. Vermoedelijk is de 26-jarige gestorven aan de toen woest om zich heen grijpende Spaanse griep. Die maakte veel slachtoffers in Briar Chapel bij Carrboro in Chatham County, waar Jeff vandaan komt.

Dertien eigen songs selecteerde Hart en hij deed er een cover van 'Wayfairing Stranger' bovenop, een traditional die de laatste tijd weer zeer à la mode is. Die trad hebben Jeff en zijn ploeg overigens schitterend gearrangeerd. Het moet gezegd, het zijn allemaal vlotte, deskundig gepende, goed in het oor liggende country rock songs, en Jeff Hart en de vele muzikanten brengen ze met kennis van zaken. Het zwakste punt is nog de zang, maar dat is erg relatief: Jeff zingt zeker voldoende goed, al heeft hij met name een beetje last met de hoge zang in 'Better Days' en afsluiter 'Walking Between Raindrops'. Niets om zich zorgen over te maken, maar laat het nu twee van de beste nummers zijn. Maar bij voorbeeld ook opener 'Mr. Lonely', 'She Won't Ever Be Happy' en 'Put Out A Fire' mogen gehoord worden.

Met 'Ghosts Of The Old North State' heeft Jeff Hart een... geestige plaat gemaakt die recht naar het... hart gaat, beslist een optie voor wie van melodische, feel good country rock houdt.

Antoine Légat

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Bombay

video