JOSH SMITH - DON’T GIVE UP ON ME

We gaan niet teveel in detail treden bij de voorstelling van Josh Smith, maar voor diegenen die hem toch niet zouden kennen kunnen we toch niet om een paar bijzonderheden heen. Geboren op 7 oktober 1979 in Middletown, Connecticut en momenteel in Los Angeles gevestigd, ontving hij op driejarige leeftijd (sic) zijn eerste gitaar. Op zijn zesde begon hij al met gitaarlessen en op zijn twaalfde nam hij al deel aan professionele blues jams! Op zijn veertiende bracht jij zijn eerste cd uit: “Born Under A Blue Sign” het was toen dat ene Jimmy Thakery over de prille tiener zei : , “Josh is three heartbreaks away from being a true blues guitar genius.” Op zijn vijftiende was er al zijn tweede album “Woodsheddin’”, moment waarop hij met zijn toenmalige band Rhino Cats de Florida Jammy Award ontving als beste blues band.

Om maar te illustreren wat een ongelooflijk ervaren muzikant Smith wel is en dat hoor je uiteraard op zijn nieuwste solo album “Don’t Give Up On Me”! Elf tracks lang kan er genoten worden van rootsy Memphis Blues, compleet met blazers en toetsenwerk. Smith lijkt me op dit album wat minder zijn , toch wel briljante, snarenspel in de schijnwerpers te plaatsen en zich hier meer als onderdeel te profileren van een band die het complete gamma funky Blues en Soul onder de knie heeft.

Fans van zijn gitaarstijl hoeven echter niet te vrezen, er valt echt nog wel genoeg te bewonderen op dit album dat tegelijk duidelijk maakt welke oerdegelijke zanger Josh wel is. Dit wordt duidelijk geïllustreerd op de titelsong en ook wel “That Ain’t Me”. Briljant getokkel op het instrumentale “Sneaky Jo Turner” waar ie als vanouds schitterend soleert zullen je misschien doen terugdromen naar voorganger “I’m Gonna Be Ready” maar het is best boeiend ook eens een andere kant van de artiest te leren ontdekken. Trouwens met de heerlijke trage Blues “I’ve Always Been” wordt zijn talent nogmaals zéér duidelijk.

Mensen met een aversie tegen Big Band Blues moeten absoluut naar deze release eens luisteren. De blazerssectie versterkt de songs, de nummers worden niet heu weggeblazen maar het contrasteert fijn met het subtiele gitaarwerk. Een verdere stap in zijn carrière dus maar wel eentje die maakt dat je nu al uitkijkt naar zijn volgend experiment.

Luc Meert

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cross Cut Records

video