THE DAMNED AND DIRTY - THE DAMNED AND DIRTY

Vanaf hun eerste cd ben ik een fan van de band ‘Bluesmotel’. Een band die geen concessies doet en heerlijke authentieke Chicago blues speelt. Tijdens de afgelopen vakantieperiode besloten twee leden, Kevin de Harde en Micha Sprenger, een uitstapje te maken naar een nieuw project ,‘The Damned and Dirty’. Ook dit project spreekt mij zeer aan. Dat het schrijven van nummers deze twee muzikanten makkelijk af gaat bewezen zij al eerder, maar het gemak waarmee zij in korte tijd dit album maakten is toch verbazingwekkend. Het album telt dertien nummers waarvan het merendeel akoestisch is. Op enkele nummers is een gastrol weggelegd voor drummer Frank van Tijn, ja ja, ook Bluesmotel.

Een herhalend patroontje op de speciaal voor dit album aangeschafte tweedehands jazz gitaar van Micha en de rauw klinkende stem van Kevin vormen de ingrediënten voor het lekker uptempo gespeelde openingsnummer ‘Mr. Highway Man’. De gevolgen van teveel alcohol worden beschreven in ‘2 am In The Morning’. Zelfs het mondharmonicaspel van Kevin klinkt in dit nummer doordrenkt!

De afkeer van homeopathie komt scherp naar voren in ‘John The Evil Homeopath’ d.m.v. een sterk geschreven tekst. Prachtig slide werk is te horen in ‘Feel Like Cryin’. Na het beluisteren van ‘The Boom Boom Club’ zal ik toch eens navraag gaan doen naar de lokatie. Het lijkt mij namelijk een perfecte plaats om het door Eddy Gartry geschreven ‘When The Devil’s Got Your Name’ eens live te gaan beluisteren. Het origineel klinkende ‘Dementia’ behoort zeker tot mijn favorieten op dit album; wederom een staaltje vakmanschap zowel in uitvoering als in tekst. Mooi ‘fingerpicking’ gitaarwerk is de basis voor ‘Country Shizzle’. Een beetje vreemde eend in de bijt is het nummer ‘Little Black Book’, maar het is zeker niet minder mooi dan de andere nummers. De cd sluit af met het kort maar krachtig gespeelde ‘Soliloguy’.

Ik kan niet anders concluderen dan dat deze cd een juweeltje is geworden. Blues in de meest pure vorm. Een diepe buiging voor deze twee mannen die zich, wat mij betreft, direct in de top van de Nederblues nestelen. Deze cd nog niet gehoord? Ga dan direct naar www.thedamnedanddirty.nl en download de cd GRATIS! Vergeet ook het bijbehorende boekje met prachtig fotowerk van de hand van Bas Stoffelsen niet.

Ruud Monde

Artiest info
Website