AUGUST ALBERT – YOU WATCH TOO MANY FILMS, MY DEAR

Een paar maanden geleden, in volle zomer, gonsde het van de geruchten. Kristof Uittebroek, de zanger van Customs, zou een soloplaat uitbrengen. Betekende dit dan het einde van deze succesvolle Belgische band? De man zelf stelde iedereen gerust: het ging om een aantal songs die hij geschreven had, en daar hij dat ei niet kwijt kon in de groep, had hij besloten het maar onder zijn eigen naam uit te brengen. August Albert, de groepsnaam, zijn namelijk ook namen van Kristof Uittebroek, die volop Kristof Marie August Albert Uittebroek heet. Een mondvol...

Maar laten we ons even buigen over 'You watch too many films, my dear'. De titel dekt voor een groot deel de lading. De muziek is heel filmisch en beeldrijk, en laat een mens rijkelijk fantaseren. De cd wordt door menig journalist in het vakje van de 'retromuziek' gestopt. Maar volgens August Albert was dat niet de bedoeling. En hij beseft maar al te goed dat hij met dit album sommige mensen in de war gebracht heeft, maar ik vermoed dat dat ook de bedoeling was.

Laten we de songs eens onder de loep nemen. We worden al meteen in de juiste sferen gebracht door 'Chagrin d'amour': een melancholisch afscheidslied verpakt in een fris en zomers melodietje. Door de cd lopen een paar constantes: Uittebroeks liefde voor de perfecte tekst, Bond-eske en sfeervolle muziek, en catchy composities. Dit alles maakt dat het soms moeilijk stilzitten is tijdens het beluisteren van deze cd, of het nu de eerste of de tiende keer is. Ook 'Such A Fool', door de platenmaatschappij als eerste single gebombardeerd, knalt door de boxen als een weerbarstige tiener.

De jaren 60 zijn nooit ver weg bij August Albert. Dit blijkt niet alleen uit de 10 songs op deze cd, maar ook uit alles errond: Uittebroeks stijlvolle manier van kleden (maar dat was vroeger ook al), de videoclips op Youtube (een aanrader!) en de vormgeving van de cd. En eindelijk nog eens iemand die de teksten niet vergeet! Lied nummer 5, 'Jackie's Waltz' is Uittebroeks kijk op zijn jong vaderschap en is redelijk sober in uitwerking. 'I am a rather awful dancer' verdient dan weer de prijs voor de meest catchy titel, alhoewel 'You watch too many films my dear' een serieuze concurrent is. Het eerste lied heeft een zeer ijl en mooi filmisch koortje trouwens.

Op 'Elephant' toont August Albert ons dat we conflicten niet uit de weg mogen gaan, maar integendeel ze moeten oplossen. Wetstraat iemand? Het serieux van dit lied wordt echter direct onderuit gehaald met 'Shoop Shoop', ongetwijfeld het meest ongegeneerde 'have fun' lied van de hele cd.
Of misschien is dit wat Kristof Uittebroek bedoelde met humor in de muziek?

Samengevat: 'You watch too many films, my dear' van August Albert is fris, zomers, maar vergeet ook de melancholie van het leven niet. Vlotte muziek, met het nodige weerhaakje af en toe. De ideale soundtrack voor menig zondagnammidag bij het haardvuur. En indien de James Bond-componisten ooit zonder inspiratie zitten, ze weten na het lezen van deze recensie waarheen.

Kathy Van Peteghem

 

Artiest info
Website  
 

Label: ARS
Distr.: Universal Music

video