THE BLOODY JUG BAND – COFFIN UP BLOOD

Een ‘jug band’ is een groep waarbij één van de leden muziek en klanken produceert aan de hand van een glazen of stenen kruik en daarbij begeleid wordt door een aantal traditionele en/of zelfgemaakte instrumenten. De traditionele instrumenten kunnen een banjo, een mandoline of een akoestische gitaar zijn en de zelfgemaakte instrumenten zijn vaak een wasbord, een stel soeplepels, een haarkam, zilverpapier waarop gefloten wordt of zelfs het getrommel op aftandse kachelbuizen.

‘The Bloody Jug Band’ is een in 2009 opgerichte, achtkoppige formatie uit Orlando, Florida die zich liet inspireren door de muziek van ‘jug bands’ uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Ze voegen daar een wat moderner stukje blues, country en rock’n’roll aan toe en creëren zo hun eigen sound die ze laten horen in de dertien nummers op hun debuutalbum “Coffin Up Blood”.

In deze periode van griezelen, horror en Halloween lijkt dit één van de meest toepasselijke platen te zijn met obscure songtitels als “Graverobber Blues”, “Blacktooth Growl”, “Blood Train”, “Devil’s Hand”, “If You Want Blood” of zelfs “Boy Named Lucy”. Toch is het allemaal niet zo bangelijk als het via de hoestekeningen of de bloederige songtitels lijkt te zijn.

Het zingen op deze 12 eigen composities en 1 coversong wordt toevertrouwd aan de door whisky en schuurpapier gevormde stem van wasbordspeler ‘Cragmire Peace’ en aan de rauwe harmony vocals van percussioniste ‘Stormy Jean’. Van alle groepsleden wordt er trouwens geen enkele met zijn echte burgernaam op de credits van dit album vermeld.

Hoe ‘The Bloody Jug Band’ klinkt kunt u beluisteren via de video van “Chained To The Bottom”, de eerste single uit dit album en een nummer dat gaat over een ‘chain gang’ die aan het werk is in de hel. In de songs is er ter relativering natuurlijk ook wel wat humor toegevoegd want anders zou dit wel een zeer donkere en spookachtige bedoening zijn geworden. Zo gaat de door mandoline en wasbord begeleide ballad “Moon Bathing” over een humeurige weerwolf, “Reaper Madness” over de onvermijdelijk ooit toeslaande ‘Pietje De Dood’ en “Boy Named Lucy” is een kwinkslag naar de Johnny Cash-klassieker “Boy Named Sue” en is hier omgebouwd tot een lied over de zoon van de duivel Lucifer.

Zangeres ‘Stormy Jean’ treedt op het voorplan als leadzangeres bij de mooie countryballad “The Pain” die wij persoonlijk willen categoriseren als het beste nummer uit ‘Coffin Up Blood”. “Cold Cold Sweat” gaat over iemand die zijn ziel aan de duivel heeft verkocht en het slotnummer “If You Want Blood (You Got It)” is een zeer eigenwijze, akoestische versie van de hard metal song van ‘AC/DC’ en de enige coversong op deze plaat.

‘Fun Fun Fun’ wordt gegarandeerd door ‘The Bloody Jug Band’ en een live show van deze achtkoppige bende moet een bijzonder speciale gebeurtenis zijn. Misschien is er wel één of andere concertpromotor te vinden in de Benelux die het eens wil wagen om deze knotsgekke band op een podium in onze contreien te brengen.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THE BLOODY JUG BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video