TOM FELDMANN - LONE WOLF BLUES

We waren al redelijk wild van voorganger “Tribute, The Gospelsides of…” en we zijn niet minder enthousiast van de nieuwste release van Tom Feldmann “Lone Wolf Blues”. We maakten toen ook gewag dat de betreurde Robert Ward ooit in een interview zei dat er weinig verschil was tussen Blues en Gospel. “Vervang het woordje Baby door Jezus and that’s it” claimde hij.

Feldmann borduurt verder op zijn vorige album. Dit wil zeggen dat hij opnieuw inspiratie gaat zoeken in de oude Countryblues en Gospel tunes en dat weer laat resulteren in een gezonde mengeling van oude meesterwerkjes en zelfgepende songs. Opnieuw dagen we iedereen uit op die laatst geciteerde eruit te pikken. Hij lijkt wel de gave te bezitten om in de huid te kruipen van die legendarische bluesartiesten. Zijn briljant fingerpicking werk dwingt je tot ontzag. Of hij dat nou illustreert op Son House’s “Shetland Pony Blues”, op Blind Boy Fuller’s “Homesick And Lonesome Blues” dan wel op zijn eigen nummers als “Ever Flowing Fountain” of “Level The Hollow”, het is niet anders dan indrukwekkend.

Ten onrechte wordt blues nogal regelmatig geassocieerd met drank, vrouwen en miserie. Kan best dat die gegevens een onuitputtelijke bron van inspiratie zijn maar evenzeer brachten de oude meesters in hun songs wel eens hulde aan hun God. Ten bewijze hiervan ook twee covers die je op dit album aantreft: “Here Am I, Oh Lord, Send Me” van Mississippi John Hurt en “God Don’t Never Change” van Blind Willie Johnson. Ja hoor, ook die mannen maakten niet enkel “Devil’s Music” ! en hier hoort een smiley achter te staan.

Als je je niet teveel stoort aan religieus getinte songs en de term “Jezus” je niet te snel doet weghollen laat je dan begeleiden door Feldmann op een boeiende reis naar kenmerkende songs uit het eerste deel van de vorige eeuw. Het feit dat de man een bijzonder aangename stem heeft die uitermate geschikt is voor dit soort muziek en bovenal een briljant gitarist is, zullen maken dat je vergeten pareltjes zult ontdekken.

Luc MeertArtiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Magnolia Recording Company

video