S. E. WILLIS - PASS THE HAT

Roots, blues, country, boogie-woogie, rockabilly, gospel, rock ‘n’ roll of zydeco, noem het en je kan ervan verzekerd zijn dat de veelzijdige Steven Evans Willis, kortweg S.E. Willis, uit West Virginia, het genre kan spelen. Pianist, accordeonist en harmonicaspeler tegelijk, maar ook zanger en songschrijver. Al op zesjarige leeftijd oefende hij met instrumenten en zijn muzikale inwijding was in een rock & roll bandje. Hij zong drie jaar in een Gospelkoor, maar reisde ook jarenlang mee in de band van Elvin Bishop. In 1998 werd hij ingewijd in de ‘Arizona Blues Hall of Fame’ maar woont thans in Oakland, California. Inmiddels is hij een virtuoos op het toetsenbord en parallel ook een begenadigd songschrijver.

In 2001 kwam zijn debuutalbum uit en deze ‘Pass The Hat’ is zijn vijfde. Zijn jarenlang concerteren in de bars in Arizona langs Route 66/Interstate 40 wierpen hun vruchten af want zowel spontaneïteit als jarenlange ervaring spatten met brio van zijn pianoklavier. Op dit album grijpt hij ook naar de harmonica en op het up-tempo ‘Can’t Think About You’ voegt hij met accordeon wat zydeco ambiance toe. De andere instrumentalisten zijn gitarist Bob Welsh, drummer Bobby Cochran en trombonist Ed Earley. Elvin Bischop speelt gitaar op een drietal tracks. Ook de bijdragen van twee geïnspireerde dames zijn essentieel voor de groepssound, Nancy Wright op sax en Ruth Davies op contrabas. Deze laatste maken van het instrumentale ‘Ring Of Fire Boogie’ een van de fascinerendste nummers. Oorspronkelijk was het een compositie dat het verhaal van bosbrandblussers illustreerde. Ook het slepende soulvol gezongen ‘Please Release Me’ is een cover, maar het innovatieve ‘John The Regulator’ is een ironische bewerking van de traditional.

In alle andere songs geeft Willis zijn verbeelding de vrije teugel, sommige uit het leven gegrepen zoals het droevige ‘Cancer’. De zanger telt immers enkele getroffenen onder zijn vrienden. Gastmuzikant Steve Gannon speelt hierop invoelend gitaar. Ook ‘Black Hills Gold’ is een gevoelvolle ballade met intimistische pianobegeleiding. De andere songs daarentegen zijn energiek en combineren piano boogie-woogie met strijdlustig vuur op harmonica. Zowel in ‘Boogie Rambler’ als ‘Black Widow’ vind je invloeden terug van Chuck Berry, Big Maceo Merriweather en Otis Spann. Willis trok ook enkele jaren op met drummer Joseph Modeliste van The Meters, zodat New Orleans evenzo in zijn dynamische blues is geïntegreerd. Het album kwam uit op zijn eigen label zodat dit vitalistisch geheel in alle opzichten zijn artistieke soul reflecteert met wortels in het legaat van de Amerikaanse bluesmuziek.

Marcie

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Mr. Suchensuch