PETER GABRIEL – SO (25th Anniversary Edition – CD & DVD)

Vooraf willen we u even informeren dat u de 46 minuten durende plaat “So” van Peter Gabriel in zijn geheel kunt beluisteren via bijgaande videolink terwijl u deze recensie leest. Kwestie van leuke muziek te horen terwijl u in dit verhaal over deze boeiende artiest en over zijn legendarische album geïnformeerd wordt.

“So” was de vijfde officiële soloplaat van voormalig ‘Genesis’-frontman Peter Gabriel. Het album werd opgenomen en uitgebracht in 1986 en liet een zanger en songschrijver horen die op het hoogtepunt was gekomen van zijn kunnen als pop- en rockartiest. De plaat leverde met de tijdloze songs “Red Rain”, “Sledgehammer” en het samen met Kate Bush gebrachte duet “Don’t Give Up” ook een aantal grote radiohits op voor Peter Gabriel.

Dat waren songs die op het album zeer gevarieerd werden afgewisseld met enkele meer experimentele popsongs die naar wereldmuziek uit Zuid-Amerika of Afrika neigden, zoals bijvoorbeeld in het samen met de toen nog onbekende zanger Youssou N’Dour gebrachte nummer “In Your Eyes”.

“So” was na de soundtrack uit 1985 voor de film “Birdy” het tweede album van Peter Gabriel waarvoor de Canadese muziekvirtuoos Daniel Lanois (o.a. Brian Eno en ‘U2’) als producer werd geselecteerd. Hij liet zonder meer een zeer sterke stempel achter op de opnamen die 25 jaar na hun eerste opname nog steeds even fris en actueel klinken als in 1986.

Deze plaat was het grootste succesalbum ooit voor Peter Gabriel en bezorgde hem in Engeland 3 keer platina en 5 keer platina in Amerika voor de uitzonderlijk hoge verkoopcijfers. Ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van dit legendarische album wordt er nu een ‘special edition box’ uitgebracht en ook een dvd met alle songs van “So” en een uitgebreide documentaire met heel veel informatie van alle bij de opname betrokken artiesten over hoe deze schitterende plaat destijds tot stand is gekomen.

De nu 62-jarige Peter Gabriel is nog steeds zeer actief als muzikant en hij heeft na ‘Genesis’ een indrukwekkende solocarrière ontwikkeld met tot op heden 13 studioalbums als resultaat. Zijn recentste verwezenlijkingen lagen op het vlak van de wereldmuziek en op het samen met een groot symfonisch orkest brengen van al zijn hitklassiekers. Als u wilt vernemen hoe deze superster 25 jaar geleden zijn historische plaat “So” tot stand wist te brengen, dan durven we deze dvd warm bij u aanbevelen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Eagle Vision www.eagle-rock.com

Distr.: [PIAS]

video