SAMANTHA MARTIN AND THE HAGGARD - SAMANTHA MARTIN AND THE HAGGARD

Het kwartet Samantha Martin and The Haggard maakt urgente muziek in een gebied tussen rock, country, soul, roots en Americana. Hun titelloze debuutalbum voor het Dollartone label verscheen eind 2011 en kreeg overal reeds lovende recensies en is in hun thuisland, Canada, werden ze opgepikt door diverse radiostations waardoor de reizende ster van dit groepje direct hoog staat. Als je de eerste keer de opener "Dark Angel" hoort knallen uit uw stereo, krijg je het gevoel dat je al een tijdje op zo'n liedje zat te wachten: een leegte is opgevuld. Voeg daarbij de ongelooflijke stem van Samantha Martin en hun album maakt dan verder ook meteen duidelijk dat ze niet maar één mooi liedje gemaakt hebben maar een heel album vol heerlijkheden weten voor te schotelen.

Dit uit Toronto afkomstige groepje weet in ruim veertig minuten dermate te overtuigen dat ze door velen op handen gedragen worden. Hoewel ik wel benieuwd ben wat er live wordt toegevoegd om een volledig optreden te geven, zullen vele festivals dit kwartet uitnodigen om bij de tijd voor de dag te komen. En dat terwijl de mix van Americana en roots die Samantha Martin (vocals, gitaar), Mikey McCallum (gitaar), Greg Sweetland (bas) en Pete Lambert (drums) ons voorzetten vooral de wortels in het verleden heeft. De roots-reggae, rock n roll uit de jaren'50 en zuidelijke-soul klanken doen denken aan artiesten als Otis Redding, Robert Johnson, The Rolling Stones, The Staples Singers, CCR. Maar ook namen als Janis Joplin, Patsy Cline, Aretha Franklin, Etta James en Mavis Staples komen zomaar in je hoofd opzetten als je luistert naar die luide, krachtige stem van Samantha Martin. De stem van deze frontvrouw is alshetware van het zware kaliber waardoor ze direct opvalt als vrouwelijke zangeres met haar maatjes die de nodige instrumenten bespelen. Toch is Samantha Martin and The Haggard zeker geen retro-act. Ze maken een eigentijdse mix van soul, blues, folk, country, gospel, vroege rock 'n roll, rockabilly en reggae... zowat alles wat te koop is in de muziekwereld, om het toch nieuw en fris te laten klinken.

Bij het beluisteren horen we dus vele referentiepunten, maar als Samantha gaat zingen blijkt dat we toch echt te maken hebben met een groep met een eigen geluid, en dit zowel in de negen originelen als in de vier covers, als "Last Thing on My Mind", dat origineel geschreven is door Tom Paxton, en waarvan we meermaals een versie hoorden van o.a. Dolly Parton en Porter Wagner, maar dat hier  door de band in een raggae outfit gestoken is zoals we die kennen van een Del Roy Wilson. Anderzijds wordt de Bacharach & David-compositie "Rain From the Skies", tevens een bekende Del Roy Wilson song, hier omgezet in een soul nummer. De twee andere covers zijn "This May Be The Last Time" en het afsluitende "You Are My Sunshine", een prachtige one-take versie van deze evergreen. Uit hun eigen songs gaat onze voorkeur naar de meer gospel-blues songs, "Six White Horses" en "Dark Angel", waarbij Samantha lekker kan uithalen op slide resonator maar ook de meer rockabilly en  honky tonk country tracks: "New Kind of Blue" en "Hard Luck Woman".

De schreeuwerige en rauwe manier van zingen van Samantha Martin is een heerlijke weldaad. Nergens te scherp maar wel af en toe op het randje. Het gitaarwerk en het pianospel van gast Derek Downham (is een multi-instrumentalist van The Beauties, en neemt voor deze opnames nu niet eens plaats achter zijn drumkit, maar is hier ook te horen op o.a. keyboards, wurlitzer en tal van andere orgels) zijn smaakvol in dienst van de liedjes, in plaats van te soleren. De ritmesectie is strak met meer aandacht voor de drum en de bas iets meer op de achtergrond. Ook als het gas er even af gaat is en blijft het een smaakvol album, waarbij de band met de productie de hulp kreeg van John Dinsmore (producer en multi-instrumentalist bij Kathleen Edwards, NQ Arbuckle, Sarah Harmer). Het is te hopen dat Samantha Martin and The Haggard geen eendagsvliegen zijn. De ruime veertig minuten muziek doet verlangen naar veel meer. En als de heren en dame net zo geïnspireerd zijn als bij deze plaat dan kan het haast niet slecht uitpakken.

Artiest info
Website  
 

Label: Dollartone
Distr.: Sonc Rendezvous

video