B.B. KING THE LIFE OF RILEY - THE SOUNDTRACK (TWO CD’s)

Bij leven al een bluesicoon zal je weinig muziekliefhebbers tegen komen die de grote Riley Ben King niet kennen, zelfs al hebben zij hem nooit in Peer of in een of andere wereldstad in levende lijve gezien. De charismatische bluesveteraan bij wie de ‘Thrill’ nog steeds waakzaam is, is niet alleen bekend omwille van zijn bewogen jeugd, zijn onstuitbare muzikale carrière of om zijn enorme platenproductie maar vooral omwille van zijn ‘Lucille’, zijn geliefde gitaar die hem in alle woelige tijden trouw bleef. Geboren in Itta Bena, Mississippi, in 1925, werkte hij aanvankelijk als katoenplukker. Circa tachtig jaar later werd hem in 2004 door de Universiteit van Mississippi een eredoctoraat aangereikt. Daartussenin liggen alle leerzame, moeizame maar ook boeiende jaren in de opwaartse carrière van gitaarheld B.B. King vermaard om zijn virtuoos gitaarspel op een van zijn Gibsons. Tijdloze klassiekers als ‘Every Day I Have The Blues’ en ‘The Thrill Is Gone’ zijn onverbrekelijk met zijn persoon verbonden.

Aan zijn leven wordt thans een documentaire gewijd verfilmd door Jon Brewer met geselecteerd songmateriaal van BB King aangevuld met getuigenissen van familie, vrienden en muzikanten die met hem samen hebben gespeeld of met hem een album opnamen. Verteller is acteur Morgan Freeman maar de hoofdpersoon blijft uiteraard de bluesman zelf en zijn songmateriaal, al start de documentaire met beelden van de plantage in Mississippi waar BB King in 1925 geboren werd. Tegelijkertijd met de documentaire komt ook de soundtrack uit, bestaande uit twee schijfjes, waarin BB zelf zijn songs vertolkt illustratief voor enkele hoogtepunten in zijn carrière. Sommige zijn Live versies, zoals zijn performances in ‘The Regal Theatre’ in Chicago. Andere werden uitgelicht uit zijn albums, met enkele bijzonder gevoelvolle songs uit het album ‘Indianola Mississippi Seeds’, anno 1970. De vroegste song dateert van 1949, ‘Miss Marthe King’, door hemzelf geschreven. De Blues Boy, nadien BB, was toen vierentwintig. Een jaar later volgde ‘3 O’Clock Blues’.

De meeste van de songs zijn inmiddels bekend bij iedereen die het leven en de songproductie van de bluesman van ver of nabij heeft gevolgd. Maar er zijn ook minder bekende tussen, naast enkele verrassende versies. Zo komt het sloom gezongen ‘You Know I Love You’ erg fifties over. BB. King begeleidt zich een enkele keer met piano, maar meestal op gitaar. Het zijn andere muzikanten die hem op piano of orgel begeleiden, meestal met koperblazers of zelfs orkestraal. ‘Chains And Things’ bijv. werd alzo een prachtsong met het gevoelvolle gitaarspel van BB King zelf. Op de spiritual ‘Precious Lord’ hoor je een krachtig orgel en op het geëmotioneerde ‘Hummingbird’ krijgt hij versterking van een backing koortje. De meest recente zijn deze uit 1988 en 2000 die hij vertolkte samen met Bono, -‘When Love Comes To Town’- en met Eric Clapton, - ‘Riding With The King’-, beiden op cd uitgebracht.

De getuigenissen van de muzikanten die in de film hun idool eren krijg je op deze soundtrack niet te horen. In de documentaire vertellen een rits muzikanten en beroemdheden wat BB King voor hen betekend heeft, o.m. Buddy Guy, Eric Clapton, Bono, Ronnie Wood, Dr. John, Ringo Starr, Bonnie Raitt, Mick Jagger en zelfs Bruce Willis. Wat je daartegen wel kan beluisteren is Kings ongeëvenaard gitaarspel in alle zesentwintig songs die weliswaar niet in chronologische tijdslijn gerangschikt zijn maar immer getuigen van zijn briljante virtuositeit. Sommige van die bluessongs zijn inmiddels in het collectief bluesgeheugen opgeslagen zoals o.m. ‘Sweet Sixteen’ dat hij in 1974 Live in Afrika zong. De grote B.B. King omringd door een blazerssectie in allergrootste doen!

Marcie

Disc: 1
1. Walking Dr. Bill
2. Nobody Loves Me But My Mother
3. I'll Survive
4. To Know You Is To Love You
5. Paying The Cost To Be The Boss
6. Miss Martha King
7. Three O'Clock Blues
8. You Know I Love You
9. Sweet Little Angel
10. Catfish Blues (Fishin' After Me)
11. Everyday I Have The Blues
12. How Blue Can You Get?
13. Chains And Things
Disc: 2
1. The Thrill Is Gone
2. Hummingbird
3. Caldonia
4. Sweet Sixteen
5. Hold On (I Feel Our Love Is Changing) - B.B. King, The Crusaders
6. When Love Comes To Town - U2, B.B. King
7. Riding With The King - Eric Clapton, B.B. King
8. Messy But Good
9. Worried Dream
10. Precious Lord
11. On My Word Of Honor
12. Tired Of Your Jive
13. Think It Over

Artiest info
   
 

Label: Universal
video 1

video 2