FISCHER’S FLICKER – KATMANDON’T

Volgens het hoesje bij de cd “Katmandon’t” van ‘Fischer’s Flicker’ heeft Scott Fischer - het alter-ego achter deze band - de negen songs op deze plaat opgenomen tussen oktober 2005 en november 2011. Tegen dat tempo platen uitbrengen getuigt natuurlijk niet van een zo geweldig grote productiviteit, maar het kan ook wel wijzen op de kritische wijze waarop hij zijn muziek wil creëren.

De progressieve rockmuziek die ‘Fischer’s Flicker’ brengt is nochtans niet zo speciaal dat er veel schaaf- en vijlwerk aan te pas dient te komen. Hun sound wordt in de pers vergeleken met het werk van bands als ‘Super Furry Animals’, ‘Steely Dan’ en ‘Pink Floyd’, een vergelijking die volgens onze mening toch niet helemaal op gaat.

Scott Fischer speelt zelf op piano, keyboards en gitaren en heeft voor de opname van “Katmandon’t” een beroep gedaan op een hele resem andere instrumentalisten die bijdragen afleverden op basgitaar, drums, elektrisch gitaarwerk, saxofoon en pedal steel. Zijn stemvastheid lijkt ons bovendien voor verbetering vatbaar en had toch ook wel wat uitgefilterd kunnen worden tijdens de opname van de cd in de studio. Het nummer “Ex-Birthday” kan hiervoor zeker als belangrijkste illustratie dienst doen.

Songs die ons wel bevallen zijn de openingstrack “Music Is My Mistress” waarin de pedal steel een belangrijk gedeelte voor zijn rekening mag nemen, het poppy liedje “Souls” (zie video), het walsje in “Death Of A Dutchman” en het 9 minuten durende epos in “Three Little Secrets”. Verder is deze plaat toch vrij experimenteel en door zijn poging om iets in de stijl van Frank Zappa te brengen hier en daar zelfs wat extravagant te noemen.

Scott Fischer woont in Chicago en begon er in 1994 met zijn eerste groep ‘Deja Voo Doo’ waarmee vier jaar later de enige plaat “Carpe P.M.: Honor Comes Only After Humility” werd uitgebracht. Voor ‘Fischer’s Flicker’ is dit nieuwe album “Katmandon’t” de debuutplaat. Afwachten of we in de volgende jaren nog meer werk van deze man en zijn band mogen verwachten.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Lavender Katydid Music

Info: Glass Onyon PR

video