STEVE ADEY – THE TOWER OF SILENCE

“Shelter From The Storm” (van Bob Dylan) en “I See A Darkness” (van Bonnie ‘Prince’ Billy) zijn twee coversongs uit de schitterende debuutplaat “All Things Real” uit 2006 van de Britse singer-songwriter Steve Adey die bij mij thuis nog bijna wekelijks luid door de speakers van de stereo-installatie weerklinken.

Vorig jaar bleek bij de release van een ep-tje “These Resurrections” dat Steve Adey nog altijd heel actief met het maken van muziek bezig was en dat was hoopgevend om met argusogen ook naar een nieuwe volwaardige studioplaat van deze momenteel in Edinburgh, Schotland wonende troubadour uit te kijken.

Eerst voorzien voor september 2011 blijkt het toch tot eind 2012 te hebben geduurd vooraleer het er uiteindelijk echt van gekomen is, maar met gepaste trots meld ik u dat hier dezer dagen een pre-release kopie van het album “The Tower Of Silence” van Steve Adey overuren aan het maken is in mijn cd-speler.

De openingstrack van deze uit tien nummers bestaande plaat is het instrumentale “A Few Seconds Have Passed”. Meteen daarna krijgen we de fantastisch mooie eerste single “Laughing” te horen, een nummer dat u ook kunt beluisteren via de bijgaande link naar de video van dit liedje met animatie die de Roemeense, maar in Edinburgh studerende kunstenares Oana Nechifor heeft gemaakt.

U zult zich misschien wel afvragen wat voor moois Steve Adey nog te bieden heeft op “The Tower Of Silence”. Wel, alle andere nog niet vermelde liedjes zijn stuk voor stuk pareltjes die mij in de komende maanden en jaren weer ontzettend veel luisterplezier zullen bezorgen.

Uitschieters hierbij zijn het zo ontroerende “Farewell Sorrow” (de enige coversong, oorspronkelijk van de Schotse zanger Alasdair Roberts), “Secret Place” en de tearjerker “The Field”, naast de ook al op de vorig jaar verschenen ep te horen songs “Just Wait Till I Get You Home” en de absolute treurwilg uit deze tracklijst “Tomorrow”.

De absoluut minimalistische instrumentatie van piano of gitaar in de liedjes van Steve Adey maakt dit album alweer tot één van de allerbeste platen die ik in 2012 heb gehoord. Allicht zal “The Tower Of Silence” weer opduiken in mijn jaarlijstje 2012, net zoals het verging met “All Things Real” in 2006. Man, man, man, wat heb ik toch een prachtjob als muziekrecensent voor Rootstime, want hoe zou ik anders dergelijke schitterende muziek ontdekt kunnen hebben. Beste Steve Adey, kom zo snel als mogelijk naar België en Nederland en laat onze mensen kennismaken met jouw sublieme stem en je wondermooie liedjes.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Grand Harmonium Rec.

video