THE SUMNER BROTHERS – I’LL BE THERE TOMORROW

Brian en Bob Sumner uit Vancouver, Canada gaan als muziekformatie sinds 2006 door het leven als ‘The Sumner Brothers’. Hun eerste officiële studioplaat “Sumner Brothers” werd eind 2008 door mijn Rootstime-collega Marcie in de haar typerende lyrische stijl bewierookt. Naast die debuutplaat noteren we ook nog twee zelf opgenomen platen: “In The Garage” uit 2006 en “In The Garage 2 – Your Last Chance” uit 2009, beiden met ruw uitgewerkte demo’s van liedjes.

Nu verschijnt er met “I’ll Be There Tomorrow” een tweede echte studioplaat van ‘The Sumner Brothers’ op de platenmarkt met tien songs waarvan ze er acht zelf hebben gecomponeerd. De twee covers die op de tracklist zijn beland zijn het door Arthur Crudup geschreven en door Elvis beroemd geworden liedje “That’s Alright” en de rustige, doch bloedmooie countryballad “Colorado Girl” die deskundig uit het repertoire van Townes Van Zandt werd geplukt.

Als je de sound van dit duo zou willen vergelijken, dan kom je vrij snel uit bij die andere broertjesbands ‘The Felice Brothers’ en ‘The Avett Brothers’, maar ook het Amerikaanse bluegrasskwartet ‘Chatham County Line’ brengt gelijkaardige alt.country en Americanamuziek op hun platen.

Deze bloedbroeders verdelen broederlijk alle taken, van songschrijven tot het bespelen van de instrumenten en het zingen van de nummers op “I’ll Be There Tomorrow”. Brian hanteert daarvoor zijn lage baritonstem, terwijl broer Bob een gevoel van tristesse weet op te wekken met zijn emotievolle tenorstem.

De met snerpende gitaren beginnende en als een punkerig hardrocknummer gezongen openingstrack “Toughest Man In Prison Camp” laat nochtans niet vermoeden dat we hier met twee brave folkrockers te maken hebben die hun hart verpand hebben aan door countrymuziek aangestuurde Americana-liedjes. Gelukkig maar dat er voor “Going Out West”, het tweede nummer op deze plaat, al meteen naar de voor bluegrassliedjes uiterst geschikte banjo wordt gegrepen en het tempo wordt gedrukt.

Bij de beste songs die tot hiertoe nog niet vermeld werden, noteerden wij voor u het zachtjes voortkabbelende “Outside Looking In”, countrydeuntje “Lay You In The Grave” met Bill Patton in een mooie rol op pedal steel en Brian Sumner als leadzanger en op mondharmonica, het door Bob op breekbare wijze gezongen “You Will Find Me” en de leuke instrumentale afsluiter “I Would Love You In The Kitchen”.

Een aantal van de nummers op deze plaat waren ook al te horen op hun “In The Garage”-demoplaten, maar de bredere orkestratie op “I’ll Be There Tomorrow” helpt ze hier veel beter tot hun recht te komen. De broertjes Sumner beweren zielsveel van elkaar te houden, dus als daar geen haar in de boter komt in de volgende jaren, dan zullen we zeker ten gepaste tijde nog meer werk van ‘The Sumner Brothers’ te horen krijgen. Voor ons hoeven ze het zeker niet te laten, hoor.

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THE SUMNER BROTHERS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video