ROB BAIRD – I SWEAR IT’S THE TRUTH

‘Ik zweer de waarheid en niets dan de waarheid te vertellen’: deze dure eed werd meer dan eens gezworen om nadien tot de ontgoochelende vaststelling te moeten komen dat het o zo moeilijk is om er trouw aan te blijven. “I Swear It’s The Truth” is ook de titel van het nieuwe album van Americana- en countryzanger Rob Baird die in Memphis, Tennessee werd geboren maar in 2005 voor de uitbouw van zijn muzikale carrière naar Austin, Texas verhuisde.

Hij debuteerde twee jaar geleden met de cd “Blue Eyed Angels” en de hier besproken plaat is daar de beloftevolle opvolger van. In april verscheen de song “More Than Willing” als eerste single uit deze cd en de song werd zeer goed onthaald door de lokale countryradiostations. De nu 25-jarige Rob Baird kiest op deze tweede plaat resoluut voor de traditionele Amerikaanse countrysound en levert enkele zeer knappe nummers af die de tand des tijds probleemloos zullen kunnen doorstaan.

Voorbeelden genoeg om deze bewering te staven met de swingende openingstrack “Dreams And Gasoline” en het even dansbare “Along The Way” of de veel trager gebrachte countryballad “Same Damn Thing” (zie video) met heerlijk pedal steel werk van Ricky Ray Jackson. Even emotievol klinkt het bij de schitterende ballad “Redemption” en het wat meer uptempo gebrachte “Don’t Cry For Me” en “Can’t Stop Running”.

Het werk van Rob Baird wordt in de pers wel eens vergeleken met sterren als Ryan Adams, Jakob Dylan en John Mellencamp en vooral deze laatste herkennen wij ook gemakkelijk in enkele wat meer rockende songs. Ook iemand als Brett Dennen opereert in ongeveer dezelfde buurt als deze artiest.

Op de ‘credits list’ bij dit album staan enkele bekende namen zoals die van cd-producer en multi-instrumentalist Scott Davis of backing vocalisten Kelly Mickwee van ‘The Trishas’ die meezingt op “Please, Please” en Ed Jurdi en Gordy Quist van ‘Band Of Heathens’ die vocale support geven op de songs “Same Damn Thing” en “40 Days And 40 Nights”.

Bij de laatste songs op deze plaat zijn er drie niet door Rob Baird geschreven nummers: het door Andrew Combs gecomponeerde “Please, Please”, een door Rick Brantley aangebrachte song “40 Days And 40 Nights” en een heel beklijvende coverversie van het door Julie Miller voor haar man Buddy gecomponeerde “I Can’t Get Over You”.

Onze eindconclusie bij “I Swear It’s The Truth” luidt dat de nog zeer jonge singer-songwriter Rob Baird een succesvolle toekomst mag tegemoet zien omdat zowel zijn songschrijvercapaciteiten als zijn zangtalent op een zeer groot potentieel wijzen dat er allicht in de volgende platen van deze artiest verder uit zal gaan komen. Deze Rob Baird zal volgens ons heel snel gaan meespelen in de elitaire eerste divisie van de countrymuziek en er nog regelmatig zijn goaltje of beter zijn hitje gaan scoren.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Carnival Recording Company

video