JIM LAUDERDALE – CAROLINA MOONRISE: BLUEGRASS SONGS BY ROBERT HUNTER AND JIM LAUDERDALE

Hij heeft een eigen radioprogramma en speelt al negen jaar de rol van entertainend gastheer bij de uitreiking van de ‘Americana Music Awards’. We hebben het over bluegrass- en countryzanger en songschrijver Jim Lauderdale die al 26 jaar platen opneemt en honderden keren live op een podium voor een enthousiast publiek heeft opgetreden.

Met 21 studioalbums op zijn palmares behoort hij tot de meest productieve muzikanten van Amerika en ook in 2012 heeft deze artiest niet stil gezeten. Binnen een kleine maand verschijnt het album “Buddy & Jim” waarop Buddy Miller en Jim Lauderdale duetten zullen zingen van rootsliedjes in het bluegrass- en countrygenre. Maar eerst krijgen we nog een andere merkwaardige plaat aangeboden van de nu 55-jarige Jim Lauderdale door middel van de cd “Carolina Moonrise”.

Op dit bluegrassalbum staan dertien liedjes die gebaseerd zijn op songteksten die geschreven werden door Robert Hunter, de tekstschrijver bij de nummers van ‘Grateful Dead’, de legendarische Californische rockformatie rond Jerry Garcia uit de golden sixties. Dit is al de vierde plaat uit de discografie van Jim Lauderdale waarop hij op teksten van Robert Hunter gebaseerde songs brengt. De drie vorige albums die voortvloeiden uit hun nauwe samenwerking waren “Headed For The Hills” uit 2004, “Patchwork River” uit 2010 en “Reason And Rhyme” uit 2011.

Zelf is Jim Lauderdale trouwens ook een begenadigd songschrijver met liedjes die in de voorbije jaren vertolkt werden door grote Nashville-sterren als George Jones, ‘The Dixie Chicks’, Dave Edmunds, Vince Gill en de inmiddels overleden soulzanger Solomon Burke. Maar voor “Carolina Moonrise” koos hij dus voor de lyrische songteksten van Robert Hunter.

Het album begint met het nummer “Iodine” (zie video), de eerste single uit deze cd, en verhoogt daarna zowel het tempo van banjo (Scott Vestal) als fiddle (Tim Crouch) voor de songs “Triple Crossroad Blues”, “Can I Have This Dance?” en mandolinesongs “Don’t Back Down” en “Wild And Free”. Enkele van de liedjes op deze plaat sluiten trouwens veel meer aan bij countrymuziek dan bij bluegrass, zoals “Anybody’s Guess”, “Troublemaker”, “Happiness” en “On The Level”.

De vrouwelijke backing vocals worden op vijf tracks verzorgd door Ashley Kohrs (né Brown), de kersverse echtgenote van bluegrasszanger en dobrospeler Randy Kohrs, die trouwens als producer van deze mooie cd van Jim Lauderdale optrad.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Sky Crunch Records

video