DOUG DEMING & THE JEWEL TONES - WHAT’S IT GONNA TAKE

De in Detroit geboren maar nu in Florida wonende Doug Deming heeft met Andrew Gohman (bas) en Devin Neel (drums) een groep die toert onder de naam The Jewel Tones. Voor zijn nieuwste release “What’s It Gonna Take” deed hij beroep op zijn kompaan Dennis Gruenling, een meesterlijke harmonicaspeler die steeds garant staat voor inventief geblaas.

Ware het niet dat de vocale partijen op dit album dikwijls naar het variété-gehalte neigden zouden we van een complete voltreffer hebben gesproken. Beluister wat dit betreft maar eens “A Pretty Girl”. Neem nu de openingstrack en titelnummer: een wat naar rock knipogende bluesy track waar de bluesharp al dadelijk, en niet voor het laatst, schittert en doorspekt met fijne gitaar riffs. We zijn vertrokken voor een fijn ritje blues, denk je dan. De vocals doen ons hier al een eerste keer de wenkbrauwen fronsen, wat te clean en te gepolijst maar ruim gecompenseerd door het muzikale.

Het heerlijke “Think Hard”, rampetampe Chicago Blues nummer volgt hier na en hier stoort de stem allerminst. Rockabilly passeert de revue in “One Good Reason” met een vocaal duet tussen Neel en Deming. Vooral imponerend gitaarwerk van Doug kleurt dit nummer. Indrukwekkende Gruenling op “Poison Ivy” op het verder met wat monotone gitaar ritme stoelende nummer doet ons enthousiasme weer stijgen zeker als Doug dan ook nog eens zijn talent op de snaren demonstreert.

Het zwaar aan Muddy Waters schatplichtige “An Eye For An Eye” draagt uiteraard onze goedkeuring weg , zeker met de briljante Gruenling in de hoofdrol. Hoe hij hier zijn instrument laat spreken is gewoon grandioos. Daarna volgt jammer genoeg het variété achtige “I Want You To Be My Baby” met storende echoënde achtergrondzang, een skipmoment ware er weer niet die fantastische harmonicabijdrage.

Gelukkig volgt hierna de Texas blues “No Big Thrill” een van de betere nummers op de plaat van de hand van Deming. Hier eerder declamerend dan vocaal uithalend en beter uit de verf komend dus. Misschien is het zinloos van elk nummer apart te belichten maar we kunnen toch niet om “Stay Away” een wat nietszeggend nummer waarvan we ons afvragen hoe het deze release heeft gehaald.

Een bizar album vinden wij dit. Doug Deming is een uitstekend songwriter en prima gitarist. De band is technisch bijzonder onderlegd, zoals het afsluitende, muzikale “Bella’s Boogie”aantoont. De plaat als geheel is echter wat onsamenhangend. Sommige tracks hadden zich beter op een andere uitgave bevonden maar onderhoudend is ze wel.

Luc Meert

Artiest info
Website  
 

Label: Vizztone Label Group

video