MATTHEW RYAN – IN THE DUSK OF EVERYTHING

De als Ryan Webb geboren Amerikaanse singer-songwriter Matthew Ryan is een artiest die wij steeds met open armen zullen ontvangen als hij weer nieuw muzikaal werk komt presenteren op een altijd schitterende cd. In de voorbije jaren kon u op deze pagina’s onze lovende woorden lezen over zijn album “From A Late Night Highrise” uit 2006 dat geïnspireerd was op de verwerking van de dood van een goede vriend en de veroordeling van zijn broer tot 30 jaar opsluiting.

Ook het album “Matthew Ryan vs. The Silver State” uit 2008 werd uitgebreid bejubeld door deze redactie. Daarna verschenen er nog twee verdere platen met “Dear Lover” uit 2009 en “I Recall Standing As Though Nothing Could Fall” uit 2011. Dat waren deel 1 en deel 2 van een trilogie die hij nu voltooid heeft met zijn allernieuwste album dat “In The Dusk Of Everything” heet.

Rock-, blues- en folkinvloeden worden door deze 41-jarige muzikant subtiel verweven in zijn als alt.country gecategoriseerde liedjes. Sinds zijn debuut in 1997 met een eerste plaat “May Day” vertelt Matthew Ryan met zijn wat schorre, treurig klinkende, maar zeer mooie stem zijn dichterlijke uit het leven gegrepen verhalen op rustige, vaak louter akoestische muziek. Voorbeelden als Leonard Cohen of een ballades zingende Bono van ‘U2’ vormen allicht de beste vergelijkingspunten met de sound van Matthew Ryan.

Op deze nieuwe plaat vormen de twaalf tracks alweer een mooie ketting van pareltjes van songs, te beginnen met het intieme instrumentaaltje “Lonely Not Homesick” en diverse prachtige liedjes als “And So It Goes”, “And It’s Such A Drag” (zie video), “The Events At Dusk”, “The Broken Side Of Time” en de superemotionele liedjes “It Always Rains When You Miss Her” en “Stupid World”.

Dit album is echt heel gevaarlijk materiaal om te beluisteren als u midden in een liefdescrisis zit of als u recent afscheid van een geliefde hebt moeten nemen. Wij kunnen u garanderen dat u hierdoor niet vrolijker zult worden gestemd. Met zijn liedjes over leven en liefde wil Matthew Ryan op geen enkel moment de indruk wekken dat het zijn bedoeling is om de luisteraar wat op te vrolijken. Toch blijft er aan het einde een gevoel hangen van hoop en van simpelweg gelukkig zijn.

Als een muzikant dat met zijn liedjes kan bereiken, dan durven wij te veronderstellen dat hij daar zelf ook heel blij mee zal zijn en er de inspiratie in zal vinden om op deze weg verder te gaan bij het componeren van nieuwe songs voor volgende platen. Matthew Ryan staat synoniem voor pure klasse en de redenen voor deze bewering kunt u zomaar beluisteren op zijn nieuwste plaat “In The Dusk Of Everything”, iets wat wij u trouwens met onze volle overtuiging willen adviseren.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Plastic Violin

video